Ireen Wüst heeft zondag op overtuigende wijze de 1000 meter gewonnen bij de wereldbekerfinale in Heerenveen.

De viervoudig olympisch kampioene verbeterde het baanrecord van Christine Nesbitt uit januari 2011 (1.15,01) tot 1.14,63.

Wüst werd op het podium geflankeerd door haar landgenotes Margot Boer en Lotte van Beek. Boer klokte 1.14,92 en Van Beek 1.15,09.

Marrit Leenstra eindigde als zesde in 1.15,60. Laurine van Riessen reed in 1.16,24 naar de twaalfde plaats.

Opsteker

De Amerikaanse vrouwen Brittany Bowe (1.15,10) en Heather Richardson (1.15,46) eindigden als vierde en vijfde. Voor Richardson was dat voldoende voor de eindzege in de wereldbeker op de 1000 meter. Ze kwam uit op 555 punten. Bowe werd tweede met 500 punten en Olga Fatkoelina derde met 352 punten.

Voor Wüst was de overwinning een nieuwe opsteker in aanloop naar het WK allround van komend weekeinde, waar ze haar titel verdedigt. Olympisch kampioene Hong Zhang was niet van de partij in Thialf.

500 meter

Boer werd eerder op de dag voor de tweede keer op rij vijfde op de 500 meter. De dagzege en de eindzege in het klassement gingen in Heerenveen naar Olga Fatkoelina.

Boer kwam uit op 38,20, vijftien honderdsten langzamer dan een dag eerder. Laurine van Riessen klokte dezelfde tijd, maar was in duizendsten langzamer en werd als zesde geklasseerd.

Thijsje Oenema werd in haar laatste race van het seizoen zevende in 38,23, terwijl Mayon Kuipers (38,92) zichzelf terugvond op plek elf. Anice Das ging onderuit.

Wolf

De strijd om de winst in het klassement ging tussen Fatkoelina en Heather Richardson, die na elf van de twaalf races hetzelfde puntenaantal hadden. In een rechtstreeks duel troefde de Russische haar Amerikaanse concurrente af: 37,86 om 38,05. Richardson pakte nog wel brons met die tijd.

Fatkoelina volgt Sang-Hwa Lee op als winnares van de World Cup op de kortste afstand. De olympisch kampioene uit Zuid-Korea won dit seizoen alle 500 meters waar ze aan meedeed, maar zette na de Spelen een punt achter haar seizoen en verspeelde zo haar leidende positie in het klassement.

Jenny Wolf, die tussen 2006 en 2011 zes keer op rij de beste was in het eindklassement van de wereldbeker op de 500 meter, nam afscheid in Thialf. De 35-jarige Duitse eindigde bij haar laatste race als tweede in 38,00. Na afloop reed de Berlijnse een ereronde met een bordje waarop 'Thialf bedankt' stond.

Achtervolging

Het slotstuk van de wereldbekerfinale was de achtervolging. Nederland won op dat onderdeel ook de laatste wedstrijd van het seizoen.

Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Linda de Vries hadden 2.59,65 voor hun race nodig. Oranje klopte in een rechtstreeks duel de Poolse vrouwen, die 3.01,45 klokten. Japan eindigde als derde.

Nederland won ook alle andere wereldbekerwedstrijden dit seizoen, in Calgary, Salt Lake City en Berlijn. Met 450 punten eindigde Oranje ver boven alle andere landen.

Wüst verwacht op WK allround vooral concurrentie van Nauta

Oenema leert van teleurstellend seizoen