Ook na de zevende zege op rij in de eredivisie blijft PSV voorzichtig over het eindresultaat van dit seizoen. De Eindhovenaren hebben geleerd van de competitiestart, toen de jubelstemming rond het team misschien te groot was.

Trainer Phillip Cocu en aanvoerder Stijn Schaars deden zaterdagavond na de 2-1 winst in de topper bij Vitesse geen uitspraken over de tweede plaats, terwijl PSV nog maar twee punten hoeft goed te maken om het bijbehorende ticket voor de voorrondes van de Champions League te pakken.

Verdediger Jeffrey Bruma blijft eveneens bescheiden. "Een team heeft vaak slechte en goede periodes. Dat kan zo snel veranderen en daarom blijven we nu met beide benen op de grond. We moeten dit succes niet groter maken dan het is."

Toch is het duidelijk dat er een heel ander PSV op het veld staat dan vlak voor en na de winterstop, toen het elftal lamlendig oogde. "Misschien maken we extra meters, maar ook toen het minder ging hebben we hard gewerkt. Daar werd door de slechte resultaten vaak niet over gepraat. De strijdlust is er al het hele seizoen."

Paniekerig

Het verschil is misschien wel dat PSV rustiger blijft als wedstrijden niet volgens planning verlopen. Bruma: "Vooral bij tegenslagen laten we ons koppie niet meer hangen. We blijven geloven in eigen kunnen, ook nu bij de 1-1 van Vitesse. Voorheen was dat misschien iets minder en werden we paniekerig."

"Nu hebben we het gevoel van: ook al komen we achter, we gaan winnen. Het lijkt erop dat de omslag in de tweede seizoenshelft een mentale kwestie is. We hebben ook een ontwikkeling als team doorgemaakt, het was logisch dat we dat niet gelijk hadden. Nu hebben we gelukkig een goede lijn te pakken."

De rol van adviseur Guus Hiddink wordt de laatste weken veel geprezen, maar Bruma stipt ook aan dat Cocu een belangrijke rol heeft. "Hij heeft het goed onder controle en we werken graag onder hem. Cocu dwingt veel respect af en brengt het op zijn eigen manier goed over. Hiddink zal ongetwijfeld enige invloed hebben, maar ze doen het denk ik samen."

Bruma zag vorige week tegen Frankrijk zijn teamgenoot en kompaan in het centrum van de verdediging Karim Rekik debuteren in Oranje. Zelf heeft hij de hoop op het WK zeker nog niet opgegeven. "Natuurlijk niet, ik zat in de voorselectie. Ik blijf naar dat niveau toewerken dan dan zien we het wel."