Jorien ter Mors heeft zaterdag bij de wereldkampioenschappen shorttrack in Montreal naast een medaille gegrepen op de 500 meter.

De Enschedese eindigde in de finale als vierde en laatste. De winst op de kortste afstand was voor de Zuid-Koreaanse Park Seung-Hi. De Britse Elise Christie werd tweede, voor de Chinese Fan Kexin.

Park leidt het klassement na twee afstanden voor haar landgenote Shim Suk Hee die vrijdag de 1500 meter won.

Ter Mors, die in de heats een nieuw Nederlands record (42,965) in de boeken zette, klom van de negende naar de zesde plaats.

Mannen

Bij de mannen was de winst op de 500 meter voor de Chinees Wu Dajing. Hij hield de Amerikaan J.R. Celski en de Canadese thuisrijder Charles Hamelin achter zich.

Van de Nederlanders kwam Freek van der Wart het verst. Hij strandde, ondanks een Nederlands record (40,447) in de kwartfinales. Hamelin leidt het klassement na twee afstanden voor Wu. Van der Wart is voorlopig twaalfde.

Op de relay plaatste Nederland zich zaterdag voor de finale. Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Sjinkie Knegt eindigden als tweede achter Zuid-Korea in hun halve finale.

De eindstrijd wordt gecompleteerd door de teams van Rusland en Groot-Brittannië.

Oranje eindigde ruim drie weken geleden bij de Olympische Spelen in Sotsji nog als vierde. Rusland veroverde daar de titel voor de Verenigde Staten en China. Die laatste twee landen slaagden er zaterdag niet in de finale te bereiken.