Margot Boer is bij de finale van de wereldbeker zaterdag op de eerste van twee wedstrijden over 500 meter niet op het podium geëindigd. 

De tweevoudig bronzen medaillewinnares bij de Winterspelen van Sotsji kwam in Thialf met 38,05 niet verder dan de vijfde plaats.

De zege ging naar de Russische Olga Fatkoelina (37,67), voor de Amerikaanse Heather Richardson en de Japanse Nao Kodaira. Laurine van Riessen eindigde als zesde.

Zondag wordt de tweede sprint verreden.

Van der Weijden

Annouk van der Weijden won op de drie kilometer in Thialf voor de eerste keer in haar carrière een race om de World Cup. De eindzege in het klassement van de lange afstanden ging naar Martina Sablikova.

Van der Weijden, die zich plaatste voor de World Cup-finale door vorige week de B-groep te winnen in Inzell, startte al in de eerste rit en haalde met 4.02,22 bijna anderhalve seconde van haar persoonlijke record af.

In het vervolg beten alle concurrentes zich stuk op de tijd van de 27-jarige schaatsster van Project 2018. Ook Sablikova en Claudia Pechstein redden het niet in laatste rit.

Het zilver in Heerenveen ging naar Yvonne Nauta in een tijd van 4.03,65, terwijl de Russische Olga Graf (4.03,79) als derde eindigde.

Sablikova klokte met 4.03,88 de vierde tijd en dat was ruim voldoende om voor de achtste keer op rij de eindzege te pakken in het wereldbekerklassement over de 3000 en 5000 meter. Pechstein eindigde ondanks de achtste plaats in de laatste race als tweede, voor Nauta.

De Vries

Alle vijf de Nederlandse dames eindigden - ondanks de afwezigheid van Ireen Wüst - in de top zeven. Linda de Vries werd vijfde in een tijd van 4.05,64, vlak voor Antoinette de Jong (4.05,79) en Jorien Voorhuis (4.07,06).

Van der Weijden had tot zaterdag zelfs nog nooit op het podium gestaan bij een wereldbeker.

Van der Weijden: 'Hopelijk helpt zege ons aan sponsor'