Bob de Jong heeft zich zaterdag ziek afgemeld voor de 5000 meter die zondag bij de World Cup-finale in Heerenveen op het programma staat. Daarmee is het seizoen van De Jong ten einde.

"Zijn kop zit vol. Hij is snotterig", zegt zijn coach Jillert Anema. "In de volksmond heet het griep, al is er geen koorts bij. Verkoudheid is echter een te lichte term."

Zelf liet de BAM-rijder weten te kampen met een virusinfectie. "En mijn keel zit dicht."

Met zijn afmelding gaat De Jongs seizoen als een nachtkaars uit. Dat is jammer, vindt ook Anema. "Hij heeft sinds de Spelen geen lekkere rit meer gereden. En daar eigenlijk ook al niet."

"De seizoenen worden voor hem wat aan de lange kant. Vorig jaar was het in maart ook al niet zo veel meer. Hij zal in de toekomst wat beter moeten periodiseren", zegt Anema.

De Jong reageerde verbaasd op de uitleg van zijn trainer. "Als Jillert zegt dat de seizoenen te lang voor me zijn dan moet hij ook even naar zichzelf kijken, want hij is degene die de trainingsprogramma's maakt. Maar hoe dan ook, ik ben sinds de Spelen niet meer fit geweest."

Toekomst

De toekomst ligt voor De Jong niet bij de BAM-coach. Vlak voor de wereldbekerfinale maakte Anema namelijk bekend dat hij volgende winter een grote ploeg onder de vlag van Clafis en A-Ware/Fonterra zal begeleiden, maar zonder de winnaar olympisch brons in Sotsji.