Bij de toewijzing van mondiale toernooien als het WK voetbal moeten de mensenrechten in een zogenoemde bidprocedure nadrukkelijk worden gegarandeerd. Dat stelt de KNVB zaterdag in een reactie op een open brief van FNV aan de voetbalbond. 

In de brief roept de vakbond op de misstanden bij de bouw van de stadions in Qatar voor het WK in 2022 aan de orde te stellen.

De FIFA liet afgelopen week al weten dat de politieke en mensenrechtensituatie in een land in de toekomst een grote rol gaat spelen bij de keuze van een gastheer voor een WK.

''De KNVB is hier een groot voorstander van, maar wil een stap verder gaan", schrijft de KNVB.

"De KNVB zal het onderwerp deze week actief bij de andere nationale bonden in Europa aankaarten om zich gezamenlijk bij FIFA hard te maken voor het waarborgen van mensenrechten door het thema expliciet onderdeel te laten uitmaken van toekomstige bidprocedures van eindtoernooien."

Krachten bundelen

De KNVB benadrukt dat de voetbalbond evenals FNV verontrust is over de mensenrechten van de arbeiders in Qatar die aan de stadions en de infrastructuur voor het WK werken. De bond roept FNV op om hun invloed in de bouwwereld aan te wenden om de misstanden tegen te gaan.

''Aangezien het uiteindelijk bouwbedrijven zijn die deze arbeiders inzetten'', aldus de voetbalbond.

De KNVB betreurt verder dat de FNV de aan de voetbalbond gerichte brief openbaar heeft gemaakt. ''We hadden de krachten graag gebundeld en het op prijs gesteld als de brief alleen bij de KNVB bezorgd zou zijn."

"De bond zal de FNV op korte termijn uitnodigen voor een gesprek om de mensenrechten in Qatar en de publiekgerichte werkwijze van de FNV te bespreken.''