Sebastian Vettel moet zondag bij de openingsrace van het Formule 1-seizoen in Melbourne vanuit de middenmoot starten.

De viervoudig wereldkampioen van Red Bull kwam zaterdag tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Australië op het regenachtige circuit van Albert Park niet verder dan de dertiende plaats.

De snelste rondetijd werd neergezet door Lewis Hamilton: 1.44,231. De Brit van Mercedes start daardoor bij de race zondag voor de 32e keer in zijn loopbaan op pole position.

De zichtbaar teleurgestelde Vettel haalde door zijn dertiende plaats de laatste voorronde niet eens. Dat gebeurde voor het laatst in september 2012.

Vrijdag, tijdens de tweede vrije training in Melbourne, klokte Vettel nog de vierde tijd, op minder dan een seconde van Lewis Hamilton.

Daarmee was Vettel tevreden, maar in de kwalificatie ging het door technische problemen veel slechter. De regerend wereldkampioen Formule 1 kon door softwareproblemen in zijn wagen niet op topsnelheid komen.

Ricciardo

Verrassend genoeg kwam de Australische thuisrijder Daniel Ricciardo, de nieuwe teamgenoot van Vettel bij Red Bull, als nummer twee uit de kwalificatie (1.44,548).

De Duitser Nico Rosberg (Mercedes) gaat zondag na zijn kwalificatietijd van 1.44,595 van de derde plaats van start.

Blije Hamilton: 'Was een serieuze uitdaging in de regen'

'Met deze wagen kan Vettel zondag niet starten'

'Ze zijn zich kapot geschrokken bij Red Bull Racing'