Shani Davis wil nog niet uitsluiten dat hij doorgaat tot de Spelen van 2018. De tweevoudig olympisch kampioen op de 1000 meter zou in Pyeongchang 35 jaar oud zijn.

"Zo lang ik fit blijf en mijn hart het nog wil, zal ik doorgaan met schaatsen", stelde Davis in Heerenveen, waar hij vrijdag voor de zesde keer in zijn carrière de eindzege van de wereldbeker 1000 meter mocht bijschrijven.

"Maar je gaat me dan wellicht wel wat minder zien. En als ik me echt wil focussen op 2018, zal ik misschien eerst wat rust moeten nemen", speculeerde de man uit Chicago over een mogelijke 'sabbatical'.

Davis, die zei altijd 'geluk' te hebben gehad met zijn fysieke gestel, maakte wel duidelijk dat hij alleen blijft schaatsen als hij mee kan doen om de prijzen. "Als de jonge jongens me voorbijschieten, zie je me niet meer terug."

De Amerikaan deelde bij de Winterspelen van Sotsji in de malaise van zijn landgenoten. De VS wonnen geen enkele medaille in de Adler Arena. Davis noemde dit het 'dieptepunt voor het Amerikaanse schaatsen'.

Na de Spelen liet de 31-jarige specialist op de midellange afstanden zien dat hij nog wel degelijk mee kan doen met de wereldtop door de 1000 meter bij de World Cup in Inzell te winnen en vrijdag tweede te worden in Thialf op de kilometer.

Bowe

Davis' landgenote Brittany Bowe rijdt na de Spelen in Sotsji ook weer een stuk sterker. De wereldrecordhoudster op de 1000 meter pakte vorige week in Inzell twee podiumplekken en stelde op de eerste dag van de wereldbekerfinale in Heerenveen met een vijfde plaats op de 1500 meter de derde plek in het eindklassement zeker.

"Ik ben blij dat het weer goed gaat", zei de voormalig basketbalster in de catacomben van Thialf tegen NU.nl. "De Spelen waren ongelukkig, het zorgde voor een zure smaak na zo’n mooi seizoen."

"Maar dat we nu weer goed schaatsen met z’n allen zegt veel over hoe we als team bij elkaar zijn gebleven. Het was ook niet moeilijk om gemotiveerd te blijven, want het is mooi om het seizoen te beëindigen in de schaatshoofdstad van de wereld."

Bowe vertelde nog niets te weten over een mogelijk toekomst bij de nieuwe 'schaatscoalitie' van Jillert Anema. De Friese coach kondigde vrijdag aan dat hij een grote internationale ploeg wil gaan oprichten en noemde Bowe en haar landgenoten Joey Mantia en Heather Richardson als interessante rijders voor zijn ploeg.

"Ik heb daar nog totaal niet over nagedacht", zei de 26-jarige schaatsster uit Florida desgevraagd. "Ik zit nu in ieder geval ook in een goede situatie. Mijn coach Ryan Shimabukuro heeft me al ver gebracht."