FC Dordrecht heeft in de strijd om directe promotie naar de eredivisie een belangrijke horde genomen. De uitwedstrijd tegen VVV-Venlo leverde vrijdagavond drie punten op: 0-2.

Paul Gladon was de gevierde man in de ploeg van Harry van den Ham, die zich nu weer even trainer van de koploper van de Jupiler League mag noemen. Concurrent Willem II gaat maandag pas op bezoek bij Jong PSV. Het verschil is twee punten.

Gladon opende halverwege de eerst helft de score. De voorsprong werd vervolgens met hand en tand verdedigd. In blessuretijd, toen VVV de moed eigenlijk al opgegeven had, profiteerde Giovanni Korte op de rand van buitenspel van de ruimte en bracht de eindstand op het scorebord.

Jeffrey Altheer (VVV) maakte dat door een rode kaart niet actief meer mee.

Excelsior

Excelsior, de nummer vier van de ranglijst, liet zich in Kralingen verrassen door middenmoter MVV: 0-1. De Belg Marco Ospitalieri scoorde na een kwartier. Door de nederlaag bleven de Rotterdammers op een punt van VVV staan.

FC Oss haalde uit tegen FC Emmen. Bij rust stonden de Brabanders tegen de ploeg van trainer Joop Gall al met 3-0 voor door doelpunten van Dennis Janssen, Jonathan Opoku en Lorenzo Piqué.

In de tweede helft ging de aanvallende dadendrang gewoon door. Marko Maletic (twee keer), opnieuw Janssen, Ryan Sanusi en Guyon Philips bepaalden de eindstand op 8-0.

Recordboeken

De nummer voorlaatst van de Jupiler League evenaarde met deze score het resultaat van Go Ahead Eagles uit oktober 2010. De Deventer club droogde destijds FC Dordrecht af met 8-0.

De grootst gemaakte verschillen in de eerste divisie staan op naam van Sparta Rotterdam en Heracles. De Rotterdamse club versloeg in augustus 2010 Almere City FC met 12-1, vooral dankzij acht doelpunten van Johan Voskamp. De Almeloërs waren in 1960 ruim te sterk voor EBOH: 11-0.

De Graafschap won vrijdag in Velsen met 2-0 van Telstar. Nathan Kabasele en Vincent Vermeij beslisten het duel in het eerste kwartier na rust. Helmond Sport en Fortuna Sittard sloten af op 1-1.