SC Cambuur heeft vrijdag uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. De Friezen wonnen in Leeuwarden met 3-2 van concurrent RKC Waalwijk.

Elvis Manu zorgde vijf minuten voor het einde van de wedstrijd voor de winnende treffer.

Cambuur is door de zege terug te vinden in het linkerrijtje. De Leeuwarders staan met nog zes wedstrijden te gaan op de negende plaats in de eredivisie.

RKC is de huidige nummer zestien en moet hopen dat Roda JC en NEC dit weekend geen punten pakken.

Cambuur begon goed aan het duel en kreeg via Marcel Ritzmaier (schot net naast) en Manu (van dichtbij op doelman Arjan van Dijk) binnen vijf minuten al kansen op de openingstreffer.

Die viel er na ruim een kwartier spelen alsnog. Martijn Barto vond met een fraaie voetbeweging Bob Schepers. De huurling van FC Utrecht zag zijn schot vervolgens over Van Dijk in het doel belanden.

Cambuur leek op rozen te zitten, maar uit het niets kwam RKC langszij. Keeper Leonard Nienhuis probeerde met een kapbeweging Damiano Schet uit te spelen. Dat mislukte, waarna de aanvaller van de Waalwijkers de bal simpel in het lege doel kon schuiven.

Pech

Nu was het RKC die de bovenliggende partij was. Een vrije trap van Sander Duits kwam op de paal terecht en Robert Braber zag zijn kopbal van de lijn worden gehaald door Martijn van der Laan.

Vlak voor rust kwam Cambuur echter op voorsprong. Barto frommelde zich door de Waalwijkse defensie en schoot de bal hard en laag langs Van Dijk.

Het spelbeeld veranderde er in de tweede helft niet door. Beide ploegen waren zeer aan elkaar gewaagd en de verdiende gelijkmaker hing in de lucht.

Jean-David Beauguel zorgde daar in de 66e minuut voor. Dat mocht de Friese achterhoede zich aanrekenen. In de laatste twintig minuten golfde het spel op en neer.

Nadat invaller Michiel Hemmen al een goede kans onbenut had gelaten, was het Manu die de fans van Cambuur vlak voor tijd reden tot juichen gaf.

Koeman: 'Hier is niet tegenop te spelen'