Jorien ter Mors en Sjinkie Knegt zijn vrijdag in de halve finales van de 1500 meter op het WK shorttrack in Montreal uitgeschakeld.

Naast Ter Mors slaagde ook Yara van Kerkhof er niet in een plek bij de eerste twee in hun serie te bemachtigen. Ter Mors werd in de eerste heat derde, terwijl Van Kerkhof er in de derde serie niet aan te pas kwam en vijfde werd.

Ter Mors leek op koers te liggen voor een finaleplaats, maar werd in de laatste bocht gepasseerd door Elise Christie.

Van Kerkhof leidde lange tijd haar run, maar schoot in de eindfase tekort. Ze zakte in één bocht van de eerste naar de vierde plaats. Uiteindelijk kwam ze als zesde over de meet, maar door de diskwalificatie van Arianna Fontana schoof ze nog een plaatsje op in de uitslag.

Het goud ging uiteindelijk naar de Zuid-Koreaanse Suk-Hee Shim. Haar landgenoten Alang Kim en Seung-Hi Park pakten het zilver en het brons.

Knegt

Ook bij de mannen hebben Knegt en Freek van der Wart naast een finaleplaats op de 1500 meter gegrepen. De Nederlanders slaagden er niet in om in de halve finales bij de eerste twee in hun serie te eindigen. Knegt werd in de tweede serie derde, terwijl Van der Wart een heat eerder vijfde eindigde.

Knegt hield zich in de beginfase van de race gedeisd, maar schoof in een van de laatste rondes in één bocht op van de vierde naar de tweede plaats.

De Fries lag op koers voor de finale, maar had de pech dat Victor An achter hem zat. De Rus passeerde Knegt in de laatste bocht. Thuisrijder Charles Hamelin won de serie.

Van der Wart kwam eigenlijk geen moment in aanmerking voor een finaleplaats. Hij lag lange tijd vierde en zakte in de laatste ronde af naar de vijfde en op dat moment laatste plek.

Charles Hamelin (Canada) was in de finale de beste en won het goud, Han Tianyu (China) het zilver en Se-Yeong Park (Zuid-Korea) het brons.

Relay

De Nederlandse aflossingsploeg is op de slotdag van de WK shorttrack niet te zien in de finale van de 3000 meter. Het Oranje-kwartet Ter Mors, Sanne en Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven kwam vrijdag in de halve eindstrijd niet verder dan de derde plaats.

Italië was net iets beter, China veel beter. In de andere race kwalificeerden Zuid-Korea en Canada zich.

Hoe ziet het programma van het WK shorttrack eruit?