Ireen Wüst heeft vrijdag voor de tweede keer in haar loopbaan de eindzege in de wereldbeker gepakt op de 1500 meter. De Brabantse deed dat in stijl door de laatste race in Heerenveen te winnen.

Wüst leidde mede door drie eerdere dagzeges al in het klassement op de schaatsmijl en troefde in Thialf in een rechtstreeks duel haar voornaamste concurrente Brittany Bowe ruim af. Met 1.53,68 bleef de Nederlandse maar 0,37 seconden boven haar eigen baanrecord.

Het zilver ging naar Lotte van Beek in 1.54,47. De rijdster van Team Corendon eindigde zo ook als tweede in het klassement voor Bowe, die in 1.56,56 als vijfde eindigde in Heerenveen. De Russische Yuliya Skokova (1.56,14) pakte brons.

Marrit Leenstra belandde net naast het podium. De Friezin vond zichzelf net als op de Winterspelen in Sotsji terug op de vierde plaats met haar tijd van 1.56,22.

Jorien Voorhuis werd in haar voorlaatste race van het seizoen zevende in 1.57,48. Diane Valkenburg, die zich voorbereidt op het WK allround van volgende week, noteerde 1.58,25 en eindigde daarmee op de twaalfde plaats.

Eindwinnares

Wüst mocht zich pas één keer eerder de eindwinnares van een wereldbeker noemen. De viervoudig olympisch kampioene kreeg in het seizoen 2006-2007 ook de beker van de 1500 meter.

De TVM-kopvrouw komt dit weekend zondag nog in actie op de 1000 meter. De drie kilometer en de ploegenachtervolging laat ze schieten met het oog op het WK van volgend weekend.

Olympisch kampioene Jorien Ter Mors ontbrak in Thialf, omdat ze dit weekend in Montreal meedoet aan de WK shorttrack.

Mass start

Later op de avond won Francesca Lollobrigida de mass start in Thialf. De Italiaanse verschalkte de Nederlandse rijdsters.

Het trio Janneke Ensing, Irene Schouten en Mariska Huisman controleerde de koers prima tot de laatste halve ronde. Toen ging Lollobrigida de sprint aan en raakten de Nederlandse rijdsters achter de terugzakkende Claudia Pechstein in de verdrukking.

Schouten werd nog wel tweede, voor de Canadese Ivanie Blondin. De eindzege in de wereldbeker, die maar over twee races ging, was eveneens voor Lollobrigida. Ook hier was Schouten de nummer twee.

Wüst beschouwt wereldbekerzege niet als hoofdprijs

Van Beek verbaasd door zilver: 'Moest bijna overgeven'

Wat is de stand van zaken voor de World Cup-finale?