Schaatscoach Jillert Anema verwacht volgend seizoen een grote ploeg op de been te brengen. Donderdag werd bekend dat hij na de lopende jaargang vertrekt bij BAM.

"Ik ga uit van vijftien rijders en vijf man begeleiding", zei Anema vrijdag tijdens een persconferentie.

Onder de vlag van ingenieursbureau Clafis en zuivelbedrijf A-Ware/Fonterra gaat hij aan de slag met minstens drie schaatsploegen.

Daarom sprak eigenaar van Clafis, Bert Jonker, niet van een schaatsploeg, maar van een 'schaatscoalitie'. De sponsoren hebben zich voor twee jaar aan de coalitie verbonden.

De ploeg van Anema zal uiteenvallen in twee delen: een langebaan- en een marathontak. De langebaanploeg zal in pakken van Clafis rijden en de marathonploeg met de logo's van A-ware en Fonterra.

Dat betekent niet dat het losse ploegen worden, benadrukte Jonker. "Daar waar we dingen kunnen delen gaan we samenwerken."

Ideaalbeeld

In Anema's ideaalbeeld zullen er bij de langebaanploeg vrouwen en mannen uit Nederland en uit het buitenland gaan rijden. De kans is groot dat het een combinatie wordt van een vrouwensprintploeg en een mannenteam dat meer op de lange afstanden is gericht. Die kunnen volgens Anema namelijk goed samen trainen.

"En ik vind een mannenploeg alleen niet meer kunnen in de huidige maatschappij", zei de trainer.

De coach noemde met name de Amerikaanse schaatsers Joey Mantia, Heather Richardson en Brittany Bowe als interessante rijders voor zijn ploeg.

"Als ik hen zie, dan gaan mijn handen jeuken. Zij kunnen zoveel sneller rijden." Sponsor Jonker voegde daar de naam van de Chinese sprintster Beixing Wang aan toe. Gesprekken moeten echter nog gevoerd worden en contracten met schaatsers zijn er nog niet.

Slechts drie rijders maken echter zo goed als zeker deel uit van de nieuwe ploeg. "Met Bob de Vries, Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga heb ik twee maanden geleden al de afspraak gemaakt dat we samen zouden blijven", zegt Anema.

Ook voor Alexis Contin zal er plek zijn in de ploeg, benadrukde de coach. Bij de Fransman werd enkele maanden geleden hyperthyreoïdie, een schildklieraandoening, vastgesteld.

"Iemand die op de grond ligt, geef je geen trap. Als zijn ziekte voorbij is, dan krijgt hij de mogelijkheid om bij ons te rijden", aldus Anema.

De Jong

Met Bob de Jong, ook al enkele jaren onder de hoede van Anema bij BAM, gaat de coach niet verder. "Het gaat erom dat je iemand beter maakt. Vorig jaar zag je al aan Bob dat het seizoen te lang voor hem was en dit jaar ook. Dat zie je vaker bij de wat oudere sporters."

"Twee maanden geleden heb ik met Bob gesproken en toen gaf hij aan dat hij door wilde en ook meer in de marathon zou doen, maar ik heb in beide teams geen plek voor Bob. Het gaat erom of iemand zich thuis voelt en ik denk dat voor hem niet zou gelden. Hij moet ruimte voor zichzelf hebben", stelt Anema.

De coach wilde niet aangeven wanneer de complete 'schaatscoalitie' rond zou zijn. "Dat kan tot drie minuten voor de ploegenpresentatie duren", grapte Anema.

Hoe ziet de toekomst van de schaatsteams eruit?