Uli Hoeness gaat niet in beroep tegen de 3,5 jaar gevangenisstraf die hij donderdag opgelegd kreeg wegens belastingfraude. Hij legt zijn functie als president van Bayern München neer.

De 62-jarige preses heeft dit vrijdag in een verklaring laten weten. 

De oud-voetballer heeft de fiscus voor tenminste 28,5 miljoen euro opgelicht. Hij was aangeklaagd voor 3,5 miljoen euro, maar dit bedrag liep tijdens het proces op naar 27,7 miljoen en daar kwam ook nog een toeslag over heen. 

Hoeness gaf zichzelf zelf aan bij de belastingdienst, maar dat was niet voldoende om een straf te ontlopen. De rechter nam het Hoeness vooral kwalijk dat hij geen volledige openheid van zaken gaf.

De miljoenen stonden op een Zwitserse bankrekening waarover hij geen aangifte deed. Uiteindelijk had aanklager Achim Engel alle verschuldigde bedragen tijdens de rechtszaak bij elkaar opgeteld.

''Na overleg met mijn familie heb ik besloten om het vonnis van de rechtbank te accepteren'', aldus Hoeness. ''De belastingontduiking was de grootste fout van mijn leven en ik moet de gevolgen hiervan onder ogen zien.

"Ik leg met onmiddellijke ingang mijn functies bij Bayern München neer, want ik wil de club geen verdere schade aanbrengen. Bayern München is mijn levenswerk en zal dat altijd blijven. Zolang ik leef, zal ik verbonden zijn met de club. Ik wil iedereen vanuit mijn hart bedanken voor alle steun.''

Commerciële brein

Zijn advocaat Hanns Feigen kondigde donderdag nog aan in beroep te gaan bij het federale gerechtshof in Karlsruhe. Deskundigen achtten de kans echter niet groot dat dit tot strafvermindering voor de oud-international zou leiden.

Hoeness zal zijn straf uitzitten in de gevangenis in Landsberg am Lech. Het is nog niet duidelijk wanneer hij precies de cel in moet. De aanklager kan ook nog tegen het vonnis in beroep gaan en neemt hierover pas komende week een beslissing.

Afgelopen jaar kreeg Hoeness tijdens de ledenvergadering bij Bayern nog alle steun. Op dat moment verkeerde iedereen in de veronderstelling dat de president slechts een schuld van enkele miljoenen euro's had.

Hoeness, een oud-speler van Bayern, wordt gezien als het commerciële brein van de Duitse recordkampioen.

Opvolger

Bayern München heeft veel respect voor het besluit van Uli Hoeness om niet in beroep te gaan en af te treden als president. ''Het bestuur aanvaardt zijn beslissing met heel veel respect'', aldus de Duitse club in een verklaring.

De Duitse kampioen heeft Herbert Hainier, de baas van Adidas, tot nader order aangesteld als opvolger van Hoeness als voorzitter van de raad van commissarissen.

''Hoeness heeft Bayern met zijn leiderschap en inzet op grootse wijze gediend. Hij is er wezenlijk voor verantwoordelijk dat Bayern een van de meest succesvolle en aantrekkelijkste clubs in de wereld is geworden'', stelt Hainer. ''Daarvoor zijn we hem heel veel dank verschuldigd.''

De club heeft nog geen beslissing genomen over de opvolging van Hoeness als president van de club.