Bibian Mentel heeft vrijdag tijdens de Paralympics in Sotsji de gouden medaille veroverd op de snowboard cross.

Het is de eerste medaille voor Nederland tijdens deze editie van de Paralympische Spelen.

Mentel bleef Cecile Hernandez uit Frankrijk en Amy Purdy uit de Verenigde Staten ruim voor.

Lisa Bunschoten finishte als zevende. De Nederlandse kwam tijdens de laatste run ten val, maar de slechtste van de in totaal drie omlopen mochten de deelnemers wegstrepen.

De 41-jarige Mentel, die bij de openingsceremonie de Nederlandse vlag mocht dragen, maakte haar rol als favoriete waar. Ze won dit seizoen alle zeven wedstrijden om de wereldbeker.

In Sotsji kwam de concurrentie er niet aan te pas. Mentel was in elke run verreweg de snelste en had in het eindklassement een marge van bijna tien seconden op Hernandez.

Voorzichtig

''In de eerste run ben ik nog wat voorzichtig geweest'', zei de draagster van de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie.

''Maar vooral in de tweede en derde run heb ik kunnen laten zien wat deze sport zo mooi maakt. Toen ik na twee runs zeker wist dat ik het goud te pakken had, kon ik volop genieten tijdens de laatste afdaling.”

"Ook al startte ik als favoriete, je moet het dan nog wel even doen. Tijdens de Olympische Spelen zijn er ook atleten geweest waarvan iedereen dacht dat ze het wel even zouden doen en waarbij het mis ging. De druk was er zeker, maar het is gelukt."

Voorvechter

De afgelopen jaren heeft Mentel zich ervoor ingezet om het snowboarden op het programma van de Paralympics te krijgen.

Zelf was ze op weg om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2002 toen bij haar een agressieve vorm van botkanker werd ontdekt.

Mentel verloor haar rechterbeen, maar stond enkele maanden na de amputatie weer op een snowboard.

Mannen

Chris Vos en Merijn Koek speelden een bijrol bij de mannen. Vos werd in 2.00,71 dertiende, Koek in 2.01,41 veertiende.

Het podium werd een Amerikaanse aangelegenheid. Evan Strong, die in zijn tweede run met 51,62 seconden de snelste tijd van de dag neerzette, was in 1.43,61 minuten goed voor goud. Hij bleef zijn landgenoot Michael Shea 57 honderdsten voor. Keith Gabel werd op 3,49 tellen van Strong derde.

Koning feliciteert Mentel met goud