Shorttracker Sjinkie Knegt mikt op het podium bij het WK in Montreal. Het toernooi in Canada gaat vrijdag van start.

"Vorig jaar werd ik vijfde in het klassement en nu zou het mooi zijn als ik twee stapjes omhoog kan", aldus Knegt tegen NU.nl.

"Ik maak zeker kans om op het podium te rijden, maar wereldkampioen worden is wel een heel grote stap."

De 24-jarige Fries behaalde in Sotsji met brons op de 1000 meter als eerste mannelijke sporter uit Nederland een olympische medaille buiten het langebaanschaatsen. 

Hoewel het een na-olympisch WK is, wil Knegt ook in Montreal graag om de prijzen meedoen. "Het blijft een ontzettend belangrijke wedstrijd. Ik ga er wat leuks van proberen te maken. Ik ben superfit, het schaatsen gaat wonderbaarlijk goed na de Spelen."

"Ik had niet verwacht dat ik in deze vorm terug zou keren. Waarschijnlijk komt het omdat ik een goede basis heb, hopelijk kan ik het nog een weekje volhouden. De afgelopen weken ging het trainen supermakkelijk."

Klassement

Het WK is een toernooi dat Knegt normaal gesproken beter ligt dan de Spelen omdat er naast de individuele afstanden een klassement mee gepaard gaat. "Normaal liggen die afstanden me eigenlijk helemaal niet zo goed. Gewoon een klassement rijden ligt mij eigenlijk alleen maar beter."

De in Zuid-Korea geboren Rus Victor An liet zich in Sotsji met drie keer goud kronen tot koning van de Spelen. Knegt is nog geen internationale ster zoals An en Charles Hamelin, die bij het WK in Canada voor eigen publiek rijdt.

"Ik heb wel het gevoel dat ik dichter bij ze in de buurt kom. Het is zeker niet onmogelijk om ze af en toe te verslaan. Laat het dit weekend dan maar gebeuren."

Lees hier het volledige interview met Knegt

Hoe ziet het programma van het WK shorttrack eruit?