AZ heeft donderdagavond de eerste wedstrijd in de achtste finales van de Europa League winnend afgesloten. Aron Johansson scoorde tegen FC Anzhi vanaf de strafschopstip de enige goal van de wedstrijd.

De overwinning van de laatst overgebleven Nederlandse club in Europa kwam met enig fortuin tot stand. 

Na vijftien minuten lieten de bezoekers het elftal van Advocaat flink schrikken. Een eerste poging op doel van oud-Feyenoorder Fedor Smolov werd tegengehouden door AZ-goalie Esteban. In het vervolg leekAleksandr Bukharov de bal slim over hem heen te koppen.

Esteban wist met een uiterste redding de bal alsnog te keren, hoewel het speeltuig volledig over de doellijn leek te zijn. De scheidsrechters besloten de goal echter niet te geven.

De Alkmaarders leken enigszins geschrokken en Anzhi kwam iets beter in het spel. In de 28e minuut werd de bal echter op de arm van één van de Russen gekopt. De scheidsrechter legde de bal op de stip en Johansson wist met het nodige geluk de bal achter Anzhi-goalie Mikhail Kerzhakov te schieten. 

In het vervolg van de eerste helft mocht AZ zich in de handen knijpen dat de Russen niet meer wisten te scoren. Oleksandr Aliejev ramde de bal vanuit een vrije trap keihard op de lat en bij een inzet van Bukharov moest Esteban zijn keeperskwaliteiten laten zien.

Advocaat

AZ had na rust minder problemen met de hekkensluiter in Rusland. Dick Advocaat zag vanaf de tribune dat zijn ploeg vrij gemakkelijk stand hield. Hij werd na 54 minuten naar de tribune gestuurd vanwege commentaar op de wedstrijdleiding. 

Halverwege de tweede helft leek AZ eindelijk weer de grip op de wedstrijd terug te krijgen. Het resulteerde niet in bijzonder veel kansen. Beerens was in de 81e minuut nog een keer dichtbij, toen hij van buiten de zestien meter met rechts over schoot.

De return staat gepland voor volgende week. Jeffrey Gouweleeuw is dan niet van de partij. De verdediger kreeg tegen Anzhi een gele kaart en is geschorst voor het duel in Rusland.

Advocaat: 'Ik was een beetje stom'

Bekijk alle uitslagen en het programma in de Europa League