Carlos Betancur heeft donderdag de vijfde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De 24-jarige Colombiaan van AG2R was na een levendige finale de beste sprinter van een kopgroepje van drie renners.

De Luxemburgse kampioen Bob Jungels eindigde na de rit van Crêches-sur-Saône naar Rive-de-Gier over 153 kilometer als tweede, voor de Deen Jakob Fuglsang.

De drie mannen waren in de afdaling van de slotklim ontsnapt uit de voorste groep en hielden op de finish vijf tellen over.

Moreno Hofland was op plek vijftien de beste Nederlander in de daguitslag.

De leiderstrui bleef in handen van de Brit Geraint Thomas van Sky. John Degenkolb behield de tweede plek voor Tom-Jelte Slagter, de etappewinnaar van woensdag. Betancur klom naar de vierde plek in het klassement op vijf seconden.

Kwintet

Vijf mannen gingen al vroeg op avontuur in de vijfde rit: Sylvain Chavanel, Brice Feillu, Jan Bakelants, Gorka Izagirre en Matthew Busche. Het kwintet werd op de laatste van vier klimmen, de lange maar niet steile Côte de Sainte-Catherine, ingelopen.

De Sky-ploeg controleerde op kop van de voorste groep en gaf weinig ruimte aan avonturiers, maar vlak voor de top van de slotklim, op dertien kilometer van de streep, probeerde Vincenzo Nibali in de smalle en lastige afdaling wat afstand te nemen.

De Italiaanse Giro-winnaar kreeg echter geen ruimte van Thomas, waarna Fuglsang, Betancur en Jungels de aanval overnamen.

Omega Pharma-QuickStep probeerde nog om het gat naar de koplopers te dichten om sprinter Tom Boonen een kans te geven op de ritzege, maar Niki Terpstra en co begonnen te laat. De Belg werd uiteindelijk vijfde.

Nacer Bouhanni, de winnaar van de eerste etappe, stapte af vanwege een knieblessure waarmee hij als sinds zondag rondreed.