Clubpresident Uli Hoeness van Bayern München moet 3,5 jaar de cel in. De rechtbank van München acht de bestuurder schuldig aan belastingfraude.

De aanklager eiste eerder op de dag een straf van vijf jaar en zes maanden tegen Hoeness.

Zijn advocaat Hanns Feigen kondigde vrijwel onmiddellijk aan in beroep te gaan bij het federale gerechtshof in Karlsruhe.

Een woordvoerster van de rechtbank liet weten dat Hoeness voorlopig op vrije voeten blijft. "Het arrestatiebevel blijft van kracht, maar wordt niet uitgevoerd'', zei ze.

Woensdag erkende Hoeness (62) dat hij voor 27,2 miljoen euro aan belastingen had ontdoken. Aanvankelijk werden door het kamp-Hoeness bedragen genoemd van 3,5 miljoen en 15 miljoen euro aan fiscale fraude.

De miljoenen stonden op een Zwitserse bankrekening waarover hij geen aangifte deed. Uiteindelijk had aanklager Achim Engel alle verschuldigde bedragen tijdens de rechtszaak bij elkaar opgeteld.

Zwaar geval

Volgens de aanklager was de eis zo hoog omdat het gaat om een 'bijzonder zwaar geval van belastingontduiking'.

''Als Hoeness zichzelf had aangegeven dan had hij een vervolging kunnen voorkomen, maar dat is niet het geval'', stelde de aanklager. ''Hij had het geld uit zichzelf moeten terugbetalen.''

De voorzitter van de parlementaire commissie juridische zaken, Renate Künast, steunt de uitspraak. "De gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating was onvermijdelijk. Gezien de enorme bedragen kon de rechtbank niet anders beslissen."

Coulance

De advocaat van Hoeness hoopte nog op coulance, omdat de 62-jarige oud-voetballer zich begin vorig jaar zelf had aangegeven. Hij pleitte voor een voorwaardelijke celstraf. "Het uur 0 in deze zaak is 17 januari 2013, toen de heer Hoeness zichzelf tot de belastingdienst wendde'', zei Feigen.

Daarvan kon geen sprake zijn, vond rechter Rupert Heindl. Hoeness gaf zichzelf weliswaar vrijwillig aan, maar verzuimde volledige openheid te geven over het totale fraudebedrag. De belastingdienst had de volle omvang zelf berekend en dat bedrag kwam niet overeen met de bedragen die Hoeness aanleverde. "Daardoor komt heer Hoeness niet in aanmerking voor clementie.''

In een poging zijn vege lijf te redden zei Hoeness eerder al dat bij de rechtbank geen verkeerd beeld over hem moet ontstaan. "Ik ben geen klaploper. Ik heb grote hoeveelheden geld gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen, in totaal zo'n vijf miljoen, en betaalde vijftig miljoen aan belastingen in Duitsland."

Steun

Afgelopen jaar kreeg Hoeness tijdens de ledenvergadering bij Bayern nog alle steun. Op dat moment verkeerde iedereen in de veronderstelling dat de president slechts een schuld van enkele miljoenen euro's had.

Hoeness, een oud-speler van Bayern, wordt gezien als het commerciële brein van de Duitse recordkampioen.