De aanklager van de rechtbank in München heeft donderdag een gevangenisstraf van vijf jaar en zes maanden geëist tegen Uli Hoeness, de clubpresident van Bayern München. Naar verwachting volgt vandaag, donderdagmiddag, de uitspraak.

De 62-jarige bestuurder stond deze week terecht vanwege een omvangrijke belastingschuld.

Woensdag erkende Hoeness dat hij voor 27,2 miljoen euro aan belastingen had ontdoken.

Aanvankelijk werden door het kamp-Hoeness bedragen genoemd van 3,5 miljoen en 15 miljoen euro aan fiscale fraude.

Uiteindelijk heeft de aanklager alle verschuldigde bedragen van een geheime Zwitserse bankrekening tijdens de rechtszaak bij elkaar opgeteld.

De verdediging heeft gepleit voor een voorwaardelijke celstraf. "Hoeness heeft zichzelf uiteindelijk vrijwillig bij de belastingdienst gemeld. Hij zal alles terugbetalen en zal aan al zijn verplichtingen voldoen'', aldus zijn raadsman.

Hoeness wilde weinig kwijt. "Ik heb aan de lezing van mijn advocaat niets meer toe te voegen. Hij heeft alles gezegd en ik kan dat niet beter formuleren."

Zwaar geval

Volgens aanklager Achim Engel is de eis zo hoog omdat het gaat om een 'bijzonder zwaar geval van belastingontduiking'.

''Als Hoeness zichzelf had aangegeven dan had hij een vervolging kunnen voorkomen, maar dat is niet het geval'', stelde de aanklager. ''Hij had het geld uit zichzelf moeten terugbetalen.'' 

Het sprak wel in het voordeel van Hoeness dat hij uiteindelijk heeft bekend en medewerking heeft verleend. Volgens de aanklager is een celstraf echter hoe dan ook op zijn plaats.

Steun

Afgelopen jaar kreeg Hoeness tijdens de ledenvergadering bij Bayern nog alle steun. Op dat moment verkeerde iedereen in de veronderstelling dat de president slechts een schuld van enkele miljoenen euro's had.

Hoeness, een oud-speler van Bayern, wordt gezien als het commerciële brein van de Duitse recordkampioen.