Coach Jillert Anema vertrekt na het huidige seizoen bij BAM en zal een nieuwe schaatsploeg starten, waarvan ingenieursbureau Clafis sponsor zal zijn.

Dat meldt het BAM Univé Schaatsteam donderdag op de eigen website.

Die ploeg zal volgend seizoen wel blijven bestaan, en "is druk bezig met de samenstelling van het team voor volgend seizoen, inclusief gesprekken met nieuwe gegadigden voor het hoofdsponsorschap".

Hiermee lijkt het zeker dat BAM, dat in 2003 startte met een marathonploeg, en Univé zich zullen terugtrekken als geldschieters.

Het bouwbedrijf maakte voor de Winterspelen al bekend dat het na dit seizoen zou stoppen met de schaatsploeg, maar de successen in Sotsji, met onder meer goud voor Jorrit Bergsma op de tien kilometer, waren aanleiding om het besluit nog een keer onder de loep te nemen.

Succesvol

Anema was de afgelopen jaren met schaatsers als Bergsma, Bob de Jong en Arjan Stroetinga zeer succesvol op de langebaan en in de marathon.

Clafis heeft voor vrijdagochtend een persconferentie belegd in Heerenveen. Directeur Bert Jonker bevestigt donderdag bij de NOS dat hij een 'internationaal georiënteerd team' wil opzetten onder leiding van Anema.

"Ik wil als sponsor een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de schaatssport. Het is van belang om niet alleen te focussen op Nederland, maar ook op de ontwikkeling van de sport in het buitenland."

"Dit wil ik doen door ook het niet-Nederlandse talent een kans te geven zich te ontwikkelen tot goede schaatsers. Nederlandse ploegen kijken alleen naar Nederlands talent, maar de schaatssport moet breder."

Hoe ziet de toekomst van de schaatsteams eruit?