Pieter van den Hoogenband gaat aan de slag als adviseur van technisch directeur Joop Alberda bij de zwembond.

Dat meldt de KNZB woensdag in een persbericht. De aanstelling komt op een merkwaardig moment omdat de oud-zwemmer eerder op de dag nog keiharde kritiek leverde op de bond.

De drievoudig olympisch kampioen betichtte de bond in een open brief onder meer van 'asociaal gedrag' en 'leugens'.

​Van den Hoogenband schreef dat de KNZB en de Stichting Internationale Zwem Evenementen (SIZE) een 'melkkoe' hebben gemaakt van de zogeheten Pieter Cup, een evenement voor jonge zwemmers dat de afgelopen jaren onderdeel was van de prestigieuze Swim Cup.

Handhaven

De Pieter Cup moest volgens Van den Hoogenband geschrapt worden, maar inmiddels is hij met de bond overeengekomen het evenement te handhaven. Hij zal Alberda van advies blijven voorzien tot en met het Europees kampioenschap in Berlijn eind augustus.

De technisch directeur hoopt meer oud-zwemmers te betrekken bij de bond en gaat eind deze maand ook in gesprek met Inge de Bruijn, Maarten van der Weijden, Nick Driebergen, Johan Kenkhuis en Hinkelien Schreuder.

Van den Hoogenband gaat zich bezighouden met 'sportinhoudelijke vraagstukken en meedenken over de toekomstvisie van het Topzwemmen'. Daarnaast zal hij meegaan naar trainingskampen en de nationale selectie van advies voorzien. 

Onkunde

In de ochtenduren trok Van den Hoogenband nog fel van leer tegen zijn nieuwe werkgever. ''Zonder overleg met mij of mensen in mijn omgeving die weten hoeveel waarde ik hecht aan de Pieter Cup, werd ik geconfronteerd met aanpassingen in het oorspronkelijke concept."

"Ik heb dit asociale gedrag steeds gedoogd, omdat ik het feestje voor de kinderen niet wilde verpesten. Ik heb verschillende keren geprobeerd het tij te keren, maar ik stuit telkens weer op een muur van onwil en onkunde.''

''De KNZB en SIZE hebben de Pieter Cup zelf beroofd van haar unieke karakter. Ik wens niet langer samen te werken met mensen die liegen of op z'n minst de waarheid verdraaien.''

Inmiddels is de kou dus uit de lucht tussen beide partijen. Van den Hoogenband treedt per direct in functie en Alberda is er gelukkig mee: "Ik ga ook met de andere oud-zwemmers in gesprek over de toekomst van het zwemmen en wil leren van hun ervaringen."