Woensdagavond komen ze weer tot ons: beelden uit Camp Nou, voetbaltempel te Barcelona. Met dat heerlijke clublied vooraf, daarna onderuit om je te verlekkeren aan het spel van giganten als Messi, Xavi en Iniesta.

Oké, het loopt wat minder soepel met de blaugrana in de eigen Primera Division dan in vorige jaren, maar voor de liefhebber is het nog altijd smullen geblazen, zeker met een affiche Barça-Manchester City in het vizier.

Ajax-trainer Frank de Boer is ook zo'n liefhebber. Hij kan genieten van attractief, dominant positiespel met een enorme drang naar de vijandige goal. De Boer wil met zijn team het publiek én zichzelf vermaken. Daarom kan hij ziedend worden als datgene wat hij voorstaat er op een of andere manier niet uitkomt.

Zo'n zouteloos potje als afgelopen zondag tegen Cambuur Leeuwarden moet hij niet te vaak voorgeschoteld krijgen. Anders slaat straks de vierde kampioensschaal op rij wel erg dof uit.

Als Frank de Boer daadwerkelijk straks weer met de schaal het bad ingaat (al dan niet met Jan Joost van Gangelen aan zijn zijde) rest er nog maar één vraag: wat houdt De Boer nog tegen om zijn vleugels uit te slaan? In de afgelopen seizoenen is duidelijk gebleken dat Ajax te groot is voor de eredivisie en te klein voor Europa.

Afstraffing

Leuk hoor: zo'n potje als tegen Barcelona winnen, maar het bleek slechts een oprisping. Een typisch gevalletje van good vs. bad day. Barcelona staat na vanavond in de kwartfinale van de Champions League, voor Ajax bleek de eerste horde in de Europa League al veel te hoog. Vooral die afstraffing tegen Red Bull Salzburg moet De Boer te denken hebben gegeven. Hoe kan het dat de kampioen van Oostenrijk binnen een week tot twee keer toe Ajax alle hoeken van het veld laat zien?

Het zou me niet verbazen als De Boer nog diezelfde avond een denkbeeldige streep door zijn contract heeft gezet. Het gat tussen eredivisie en Europese (sub)top lijkt steeds groter te worden in plaats van kleiner. En laat dat nou net de doelstelling van Ajax zijn, aansluiting vinden met Europa.

Ook een andere doelstelling komt in het gedrang. Het opleiden en afleveren van talenten aan het eerste elftal. De aanvoer stagneert, niet voor niets kaapt Ajax Richairo Zivkovic (17) weg bij FC Groningen en wordt het in verband gebracht met nog meer tieners in Nederland en daarbuiten.

Het technisch hart van Ajax lijkt zijn zaakjes nog niet echt onder controle te hebben, getuige ook een uitslag van afgelopen zaterdag op de Toekomst, waar Ajax B1 met liefst 5-0 werd afgedroogd door de leeftijdgenoten van PSV.

Misschien een momentopname, maar wel een die te denken geeft. Zoals ook de A1 niet soeverein de ranglijst aanvoert, zoals vroeger te doen gebruikelijk. Als de hoofdtrainer binnenkort de balans opmaakt van vier seizoenen Ajax, zou die zomaar eens kunnen doorslaan naar het negatieve, hoe leuk eens per seizoen kampioen worden ook is.  

Arbitragezaak

De situatie doet sterk denken aan die van eind negentiger jaren toen in eerste instantie de broers De Boer met volle overtuiging hun contract bij Ajax verlengden, om daar niet veel later op terug te komen. Er moest een arbitragezaak aan te pas komen, plus het zwartmaken van trainer Morten Olsen - een daad waar De Boer nog steeds enorm veel spijt van heeft - om een breuk te forceren en naar Barcelona te vertrekken.

Ook nu is het een prikkelende gedachte: Frank de Boer naar Barcelona. Maar wel uitstekend passend in de filosofie van de club. Na het opstappen van Sandro Rosell zou een nieuwe handreiking richting de Hollandse Cruijff-enclave voor de hand liggen.

Frank de Boer is een naam die niet misstaat in het rijtje Michels, Cruijff, Van Gaal en Rijkaard. Ook broer Ronald heeft al hints in die richting gegeven. Het zou in ieder geval verklaren waarom De Boer steeds Bojan Krkic een basisplaats gunt, hoewel de Barça-huurling een doodongelukkige indruk maakt in Amsterdam.   

Voor alle duidelijkheid: De Boer hóéft van mij niet weg bij Ajax. Voor mijn part verlengt hij vandaag nog zijn contract tot medio 2030 en wordt hij oud in de Arena. Maar één ding weet ik zeker: hij zal er binnen de kortste keren spijt van krijgen.

De Boer zegt wel steeds dat hij het enorm naar de zin heeft in de Arena en op De Toekomst, maar diep in zijn hart moet hij toch ook beseffen dat bij Ajax niet z’n plafond ligt. De Boer moet weg bij Ajax, deze zomer nog.