De Nederlandse shorttrackers gaan deze zomer samenwerken met de baanwielrenners. Bondscoach Jeroen Otter ziet die sport als een ideale aanvulling op zijn vaste trainingsprogramma.

"Vorig jaar werd er al gelonkt vanuit de baanwereld en misschien is het voor mijn sporters weleens interessant om andere prikkels te krijgen", aldus Otter, die vrijdag met de shorttrackers aan het WK in Montréal begint.

Jorien ter Mors, zijn grootste troef bij de vrouwen, gaf na haar succesvolle avontuur op de langebaan al aan graag het baanwielrennen te willen proberen. Of het echt tot deelname aan wedstrijden komt, durft Otter niet te zeggen.

"Daar ga ik niet vanuit, maar ik laat me graag verrassen. Al blijf ik natuurlijk bondscoach van het shorttrack en niet van het baanwielrennen. We gaan kijken hoe we het gaan invullen. Er zijn meer mensen die er wel oren naar hebben."

De shorttrackers deden tijdens de zomerstop al eerder baantrainingen. Otter gaat opnieuw contact opnemen met René Wolff, bondscoach van de baanrenners, om meer sessies op de fiets te doen.

"Naast het schaatsen lijkt baanwielrennen het meest op shorttrack. Het spelletje is identiek. Je moet elkaar proberen te overklassen door snelheid, blokkeren en aanvallen."

Multidisciplinair

Het plan is voor Otter al onderdeel van de voorbereiding op de Spelen in Pyeongchang over vier jaar. De oud-shorttracker hoopt ook langebaan- en marathonschaatsen in dat programma op te nemen.

"Het zou ideaal zijn om multidisciplinair aan de slag te gaan. Ik heb geen pool van rijders zoals bij de langebaan, dus moet hopen dat jonge talenten met mij willen werken."

"Uit die combinatie komen betere atleten. Dan halen we zo weer 25 medailles, daar ben ik van overtuigd. Onze jongens zullen ook meer gaan inline-skaten."

"We moeten vernieuwen om het straks beter te doen dan op de Spelen in Sotsji. Ik wil ze graag een uitdaging geven. De techniek van het schaatsen en het fysieke en tactische aspect van het baanwielrennen kunnen daarbij helpen."

Op de Spelen van Sotsji van afgelopen maand behaalde Nederland één medaille in het shorttrack. Sjinkie Knegt veroverde een bronzen plak op de 1000 meter. De relay bij de mannen en vrouwen leverde geen eremetaal op, mede door valpartijen. Bij de mannen ging het in de finale mis, bij de vrouwen in de halve finale.