De Nederlandse volleybalsters zijn maandag bij de loting voor het WK in Italië (23 september tot 12 oktober) ingedeeld in groep C met onder andere wereldkampioen Rusland.

De andere al bekende tegenstanders zijn Thailand en Kazachstan. Oranje krijgt verder te maken met twee vertegenwoordigers van de Norceca, de federatie van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Welke teams dat zijn wordt pas over een aantal maanden bepaald. Het zal in elk geval één van de vier groepswinnaars zijn en een van de nummers 2, die in juni in Trinidad play-offs spelen.

Cuba, de Verenigde Staten, Canada, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek zijn de toonaangevende landen. Zij hebben elk een kwalificatietoernooi toegewezen gekregen.

De beste vier ploegen uit elke WK-groep plaatsen zich voor de tweede ronde. Deze wordt in twee poules van acht afgewerkt in Bari, Trieste, Verona en Modena.

De top drie gaat door naar de beslissende fase en maakt uit wie er op 10 oktober in de halve finales staan. De eindstrijd is twee dagen later in Milaan.

USA

Bondscoach Gido Vermeulen houdt er rekening mee dat de Amerikaanse vrouwen in de Nederlandse groep terechtkomen. ''Rusland en de USA zijn toplanden. Ook Thailand is een geduchte tegenstander, die Zuid-Korea nog heeft uitgeschakeld tijdens de Olympische Spelen."

"We krijgen te maken met verschillende speelstijlen: Thailand snel en creatief; USA en Rusland met veel power. Het doel om bij de eerste vier te eindigen in de poule is naar mijn idee zeker haalbaar'', was zijn reactie.