De internationale schaatsunie ISU heeft sancties aangekondigd tegen schaatsers en shorttrackers die gaan meedoen aan de zogenaamde 'Icederby'.

Bij dit nieuwe evenement nemen op een baan van 220 meter vier rijders het tegen elkaar op en kan het publiek gokken op de uitslag. In mei staat in Dubai de eerste editie op het programma.

Volgens de ISU is gokken op wedstrijden onder de vlag van de mondiale federatie niet toegestaan. "De ISU wil geen actie nemen tegen de Icederby, maar wel tegen alle rijders die er aan gaan meedoen", aldus de ISU maandag in een verklaring.

De internationale schaatsbond verwijst in hun verklaring naar de algemene regels voor het deelnemen aan niet door de ISU goedgekeurde internationale competities. Deelname aan dergelijke competities leidt voor rijders tot uitsluiting van ISU-wedstrijden.

Dat zal ook de deelnemers aan Icederby te wachten staan. Niet alleen de schaatsers, maar ook deelnemende officials, vrijwilligers, teamartsen en dergelijke zullen te maken krijgen met deze sancties. 

Half miljoen dollar

De organisatie van Icederby wil de schaatsers en shorttrackers die een medaille hebben gewonnen bij de Olympische Spelen in Sotsji het tegen elkaar laten opnemen. Aan het toernooi is een fors bedrag aan prijzengeld verbonden.

In januari werd bekend dat een groep internationale investeerders zeker een half miljoen dollar wilden inleggen. Shorttrackbondscoach Jeroen Otter, die als adviseur optreedt van Icederby, zei destijds over mogelijke bedragen: "Tienduizend dollar? Dat is niet veel."

Onder anderen olympisch kampioen 500 meter Michel Mulder had al aangegeven wel wat te zien in de nieuwe opzet.