Ajax gaat de schade die supporters van Cambuur Leeuwarden hebben aangericht in de Arena verhalen op de Friese club.

Fans sloopten zondag rond het duel onder meer toegangspoortjes en hekken van het stadion. Een woordvoerder van de Amsterdamse club kan nog niet zeggen om wat voor een bedrag het gaat.

SC Cambuur daarentegen liet eerder op de dag al weten financiële compensatie van Ajax te willen voor de supporters die zondag zijn gedupeerd door de rellen.

''De fans zijn in een afschuwelijke en benauwde situatie terechtgekomen en hierdoor bleef het uitvak nagenoeg leeg. De supporters die met de georganiseerde busreis naar de Arena zijn afgereisd, hebben het stadion zelfs niet eens gezien.''

Slaags

Tientallen supporters van Cambuur zorgden in de aanloop van het duel voor problemen op de Amsterdamse Nieuwmarkt. Op weg naar de hoofdstad brachten ze al vernielingen aan in een treinstel. De politie bracht de fans naar het stadion, waar ze slaags raakten met Ajax-supporters.

Ajax en de Arena besloten de raddraaiers niet meer toe te laten bij de wedstrijd. Pogingen om vijfhonderd andere fans wel toegang te verschaffen, mislukten tijdens de ongeregeldheden. Stewards en politie slaagden er niet in boosdoeners en onschuldige supporters van elkaar te scheiden.

Cambuur wil alle gebeurtenissen grondig onderzoeken en alle feiten boven tafel krijgen. Voetbalbond KNVB laat de zaak aan de politie en de clubs aangezien de ongeregeldheden buiten het stadion plaatsvonden.