Feyenoord heeft zondag na drie wedstrijden zonder zege weer eens gewonnen in de eredivisie. De ploeg van coach Ronald Koeman zegevierde met 2-0 bij FC Groningen.

De Rotterdammers heroveren door de overwinning de belangrijke vierde plek. Dat gaat ten koste van PSV, dat zaterdagavond FC Utrecht versloeg en vijfde staat. 

De nummer vier plaatst zich rechtstreeks voor de Europa League, de nummer vijf is veroordeeld tot de play-offs met drie andere clubs om één Europa League-ticket.​

Coach Ronald Koeman moest het in de Euroborg stellen zonder de voor vier duels geschorste topscorer Graziano Pellè en de zieke Daryl Janmaat.

Met Jordy Clasie als nieuwe aanvoerder - hij nam de band over van de gestrafte Pellè - zorgden Ruben Schaken in de beginfase en Stefan de Vrij vlak na rust voor de doelpunten. 

Dramatische grasmat

Van goed voetbal was geen sprake op de dramatische grasmat van de Euroborg. Het veld van Groningen verkeert al tijden in een slechte staat ondanks dat het winterweer, dat de zanderige vlakte veroorzaakte, is ingeruild voor de lentezon. 

​ Gek genoeg ging Feyenoord daar iets beter mee om dan de thuisploeg, die slordig speelde en veel balverlies leed. De Rotterdammers speelden voorzichtig mede doordat Koeman had gekozen voor liefst vijf verdedigers, drie middenvelders en slechts twee spitsen.

Ondanks het aanvallende spel van Groningen maakte Feyenoord na een kwartier de eerste treffer. Schaken tikte de bal op aangeven van Terence Kongolo over doelman Marco Bizot heen. Het was pas zijn vierde competitiedoelpunt dit seizoen.

Roerige week

Die treffer leek het sein voor Groningen om ten aanval te trekken, maar de ploeg van coach Erwin van de Looi kwam niet door de defensie van Feyenoord. De bezoekers deden op hun beurt veel te weinig met de geboden ruimte en de ruststand bleef 0-1.

Direct na de pauze, met de door Ajax begeerde Richairo Zivkovic als invaller binnen de lijnen, kreeg Groningen de beste kans. Een poging van Hans Hateboer werd gepareerd door Feyenoord-doelman Erwin Mulder. 

Het bleek een belangrijke redding, want vlak daarna promoveerde De Vrij een zacht schot van Tonny Vilhena tot doelpunt: 2-0. Ook voor de verdediger was het zijn vierde eredivisiegoal deze jaargang.

De Groningers probeerden in de laatste tien minuten nog tot een slotoffensief te komen, maar Feyenoord kwam niet meer in de problemen. Zo sloot de ploeg een roerige week, waarin Fred Rutten werd aangesteld als opvolger van Koeman komend seizoen, positief af.