Sifan Hassan heeft zondag geen medaille weten te winnen bij het WK indoor. De Nederlandse atlete eindigde in het Poolse Sopot als vijfde op de 3000 meter. Thijmen Kupers werd vijfde op de 800 meter.

Hassan begon achter in het veld, maar schoof langzaam op en lag zelfs even tweede.

Vlak voor het ingaan van de laatste ronde viel de in Ethiopië geboren loopster echter van de tweede naar de vierde plaats en ze zat te stuk om de aanval van Hellen Onsando Obiri en Maryam Yusuf Jamal te pareren.

De Ethiopische favoriete Genzebe Dibaba liep gemakkelijk naar de wereldtitel, bijna drie seconden voor de Keniaanse Obiri en Jamal uit Bahrein.

De 21-jarige Hassan, die eind vorig jaar een Nederlands paspoort kreeg en een paar dagen later al Nederlands kampioen werd op de cross, kwam uiteindelijk als vijfde over de streep in 9.03,22, op ruim acht seconden van wereldrecordhoudster Dibaba en op vier tellen van het podium.

Kupers

Kupers finishte in de finale van de 800 meter als zesde en laatste, maar schoof na de race een een plekje op in de uitslag door de diskwalificatie van de Pool Marcin Lewandowksi, die zijn bronzen medaille moest inleveren omdat hij tijdens de race op ongeoorloofde wijze zijn baan had verlaten.

De Nederlands kampioen greep in de eindstrijd direct de kop. Kupers hield dat vast tot op anderhalve ronde van het einde. Toen zakte de 22-jarige atleet helemaal naar achteren.

De titel ging naar de Ethiopiër Mohammed Aman in 1.46,40. De Pool Adam Kszczot (1.46,76) pakte zilver, terwijl de Brit Andrew Osagie het brons van Lewandowksi overnam.

Kupers liep een tijd van 1.47,74. In de series had hij zijn persoonlijk record nog aangescherpt tot 1.46,55.

Schippers

Eerder op de middag wist Dafne Schippers zich niet te plaatsen voor de finale van de 60 meter. De Utrechtse eindige in haar halve finale als vierde in een tijd van 7,18 seconden.

Die klassering was al niet voldoende voor rechtstreekse kwalificatie, maar haar tijd was ook te langzaam om bij de beste acht te horen. Ook Jamile Samuel redde het niet. De Amsterdamse werd laatste in haar halve finale in 7,39.

De veelzijdige Schippers, vorige zomer nog winnares van het brons op de zevenkamp bij de WK outdoor in Moskou, kwam uiteindelijk één honderdste te kort voor een plek in de finale.

Fraser-Pryce

De wereldtitel ging 's avonds naar de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce in 6,98 seconden. Zo snel was de regerend olympisch- en wereldkampioene op de 100 meter dit jaar nog niet geweest.

Murielle Ahouré uit Ivoorkust liep naar het zilver op de kortste sprintafstand in 7,01 en de Amerikaanse Tianna Bartoletta pakte het brons in 7,06.

Hassan zeer verdrietig na vijfde plaats