John van den Brom is vanwege de slechte resultaten ontslagen door Anderlecht. Dat heeft de Belgische club maandagmorgen bevestigd.

Zaterdagavond verloor Anderlecht met 1-0 van degradatiekandidaat OH Leuven, al weer de negende nederlaag in 29 competitieduels.

Na afloop concludeerde Van den Brom (47) dat Anderlecht prolongatie van de Belgische titel nu definitief kan vergeten. De achterstand op koploper Standard Luik is twaalf punten.

Besnik Hasi, Van den Broms assistent, mag het seizoen afmaken van de clubleiding. De 42-jarige Kosovaar kan in de play-offs om de landstitel een contract voor de lange termijn afdwingen.

Moeilijk moment

Van den Brom sprak maandag op een persconferentie van een moeilijk moment. ''Het is jammer dat ik mijn werk hier niet kan afmaken. Als de resultaten tegenvallen gebeuren dit soort dingen echter. Zo zit de voetbalwereld nu eenmaal in elkaar.''

''Ik heb er alles aan gedaan het beste uit deze spelersgroep te halen'', liet Van den Brom verder weten. ''Nog steeds ben ik er van overtuigd dat er voldoende kwaliteit in deze groep zit. Het is jammer dat het er nu even niet uitkomt. Anderlecht blijft voor mij een warme club. Dat maakt het vertrek des te pijnlijker.''

Nieuwe wind

Volgens Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock heeft Van den Brom een nieuwe wind doen waaien in de club.

"Hij slaagde er jammer genoeg niet in om een nieuw geheel samen te stellen na het vertrek van enkele sterkhouders", sprak de preses.

"Het ontslag is wel een gedeelde verantwoordelijkheid. Van ons, het bestuur, de trainer maar ook van de spelersgroep die vorige zaterdag in Leuven een prestatie geleverd heeft die deze club onwaardig is."

Kampioen

Van den Brom verruilde een kleine twee jaar geleden Vitesse voor Anderlecht. In zijn eerste seizoen werd de Amersfoorter direct kampioen met 'Paarswit'. Dit seizoen verliep het een stuk stroever, mede door het vertrek van een paar bepalende spelers.

Anderlecht werd ook in de Champions League al kansloos uitgeschakeld in de poulefase.

Het contract van Van den Brom in Brussel zou medio 2015 aflopen.

'Bijltjesmaand' voor Nederlandse coaches in het buitenland