Vitesse heeft zaterdagavond de achterstand op koploper Ajax in de eredivisie verkleind tot vijf punten door met 2-1 te winnen bij NAC. In Friesland won sc Heerenveen met 3-0 van PEC Zwolle.

De Arnhemmers waren in Breda met 2-1 te sterk voor NAC, dat tiende blijft staan. Alle doelpunten vielen in Noord-Brabant voor rust.

Zakaria Labyad zette met zijn eerste treffer voor Vitesse de bezoekers op voorsprong in de achtste minuut. Twee minuten later maakte Jordy Buijs middels een strafschop al gelijk.

Mike Havenaar liet met een prachtige volley al in de 26e minuut het winnende doelpunt aantekenen. Dat leidde tot grote woede bij NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar die vond dat Vitesse de bal terug had moeten geven na een blessure bij de thuisploeg.

Vitesse staat na 27 duels op 52 punten. Ajax kan zondag weer uitlopen tot een voorsprong van acht punten als het thuis wint van Cambuur.

Middelvinger

De aanval die leidde tot de winnende treffer had volgens NAC  nooit mogen plaatsvinden. De thuisploeg had de bal namelijk vlak daarvoor uit het veld geschoten om de geblesseerde Rydell Poepon te wisselen, maar Vitesse hield de bal gewoon in eigen bezit en zette dus een uiteindelijk doeltreffende aanval op.

Met name aanvoerder Ten Rouwelaar wond zich daar erg over op. Dat kwam hem op een gele kaart te staan en dat had hem enkele minuten later best opnieuw kunnen gebeuren. Wederom hield Vitesse de bal in de ploeg, nadat NAC die buiten had gespeeld en weer ging Ten Rouwelaar uit zijn dak. Arbiter Björn Kuipers leek echter blind voor de middelvinger die de goalie opstak.

Ook daarvoor was er al voldoende opwinding geweest in Breda. Al na acht minuten zette Zakaria Labyad Vitesse op voorsprong, na een fout van Mats Seuntjens, maar twee minuten later was het al gelijk. Nu was het Jan-Arie van der Heijden die zijn ploeg benadeelde door Poepon in het eigen strafschopgebied te vloeren. Jordy Buijs maakte vanaf elf meter geen fout: 1-1.

Na de 1-2 van Havenaar verdween de gang wat uit het duel. Die kwam pas na rust weer even terug. De bij NAC in de basis teruggekeerde Kees Kwakman had vlak na de hervatting de 2-2 moeten maken, maar faalde vlak voor de doellijn. Ook Seuntjens verzuimde in de eerste minuten na rust gelijk te maken. NAC bleek vervolgens niet meer bij machte de gelijkmaker te forceren, ook omdat Vitesse er prima in slaagde de Brabanders de bal nog amper te gunnen.