Eelco Sintnicolaas is zaterdag bij het WK indoor vierde geworden op de meerkamp. De 26-jarige atleet wist op de afsluitende 1000 meter geen plaatsje meer op te schuiven in het klassement.

Sintnicolaas moest in het Poolse Sopot op het zevende en laatste onderdeel 78 punten - gelijk aan 6,5 seconden op de 1000 meter - goedmaken op de Belg Thomas Van Der Plaetsen en ging daardoor direct hard van start. Na vierhonderd meter kwam hij zelfs als eerste door.

De Nederlander wist echter niet genoeg afstand te nemen van Van Der Plaetsen, die daardoor het brons veiligstelde.

Sintnicolaas eindigde op de 1000 meter als derde in 2.38,98, zijn beste tijd van het seizoen. Zijn Belgische concurrent kwam na 2.40,50 over de streep. Het verschil in het klassement was 61 punten; 6259 om 6198.

De geboren Dordrechter werd vorig jaar in Göteborg Europees kampioen indoor op de zevenkamp met een Nederlands record van 6372 punten.

Eaton

Ashton Eaton won het laatste nummer in 2.34,72 en pakte daarmee de wereldtitel. De Amerikaan kwam met  6632 punten wel tekort om zijn eigen wereldrecord op de zevenkamp (6645) te verbeteren.

De Wit-Rus Andrej Krawtsjanka werd zevende en laatste op de 1000 meter, maar had al voldoende marge opgebouwd om zilver te pakken.

Sintnicolaas kende een matig begin van zijn zevenkamp en stond na de eerste dag slechts zevende. Hij rukte  zaterdag langzaam op in het klassement. Zo won hij het polsstokhoogspringen, zijn favoriete onderdeel door over 5,40 meter te gaan.

"Ik sta hier met een dubbel gevoel'', zei Sintnicolaas, nadat hij de indoorhal had verlaten. "Gezien de prestaties in de twee meerkampen van dit jaar kan ik alleen maar tevreden zijn. Vijf weken geleden, toen ik aan een abces aan mijn bil moest worden geopereerd, dacht ik dat het einde seizoen zou zijn."

"Veel onderdelen gaan goed. Maar ik had natuurlijk een droomscenario om hier zilver te winnen en dat heb ik verpest met het verspringen. Gisteren hoopte ik nog dat anderen ook fouten zouden maken, maar het niveau bleef enorm hoog.''

Schippers

Dafne Schippers plaatste zich eenvoudig voor de halve finale van de 60 meter. De Nederlandse atlete liep met 7,19 seconden de tweede tijd in haar serie.

Alleen de Britse Asha Philip (7,18) was sneller. Jamile Samuel ging met de hakken over de sloot door.

De 21-jarige Samuel kwam in haar serie tot 7,34, goed voor de vijfde plaats. De eerste drie gaan direct door naar de halve eindstrijd, maar met haar tijd behoorde ze net tot de zes tijdsnelsten. De Amsterdamse werd vorige maand tweede op het NK, achter Schippers.

Schippers veroverde vorige zomer op het WK outdoor nog brons op de zevenkamp. In het Poolse Sopot verkiest de 21-jarige Utrechtse de 60 meter boven de vijfkamp, waarop Nadine Broersen vrijdag wereldkampioene werd.

Horden

Koen Smet kwam niet door de series van de 60 meter horden. De 21-jarige Amsterdammer eindigde met 7,80 seconden als zesde in zijn serie, waar een plek bij de eerste drie was vereist. Hij zat met zijn race ook niet bij de vier tijdsnelsten. Twee weken geleden won Smet nog de Nederlandse titel.

In de avondsessie strandde Rosina Hodde in de halve finale van de 60 meter horden. De 31-jarige Nederlandse atlete finishte in haar halve eindstrijd als zevende, waar een plek bij de eerste vier was vereist om later op de avond mee te mogen doen aan de finale.

Hodde liep 8,14. Dat was ruim een tiende van een seconde te langzaam om bij de beste vier te komen. De Australische titelverdedigster Sally Pearson noteerde in de andere halve finale met 7,81 de snelste tijd.

Kogelstootster Adams ook in Sopot klasse apart