Jasper Cillessen stond woensdagavond tegen Frankrijk voor de vierde keer op rij op doel bij Oranje. Toch voelt de Ajacied zich nog niet de eerste keeper van het Nederlands elftal.

"Vier interlands op rij is mooi, maar voor mijn gevoel zegt het niets", vertelt Cillessen in gesprek met NU.nl.

"De bondscoach kan de volgende keer weer voor iemand anders kiezen. Michel Vorm was nu bijvoorbeeld ziek. En Maarten Stekelenburg en Tim Krul waren er niet bij."

"In eerste instantie is mijn doel daarom om het WK te halen. Ik bedoel, aan het begin van het seizoen zat ik nog op de bank bij Ajax. Naar een basisplaats bij Oranje tegen Frankrijk is al een hele grote stap."

Met de 24-jarige Cillessen tussen de palen verloor het Nederlands elftal met 2-0 in Parijs. Inmiddels heeft hij de wedstrijd teruggekeken.

"Bij beide goals had ik het beter kunnen doen", analyseert Cillessen. "Bij die eerste goal, van Karim Benzema, was ik ook enigszins verrast. Hij schoot snel, maar ik zat er nog wel aan. Dat maakte het extra zuur."

"Ik zal in deze interland ook niet de beste indruk hebben gemaakt. Maar goed, we speelden allemaal niet goed, zo simpel is het. Het is nu zaak om fit en in vorm te blijven bij mijn club en dan maak ik een aardige kans om mee te mogen naar het WK."

Bij die club was je de afgelopen twee seizoenen tweede keus achter Kenneth Vermeer. Nu lig je als basisspeler op titelkoers. Hoe voelt dat?
"Lekker. Dit is waarvoor ik naar Ajax gekomen ben. In m’n eerste jaar had ik een klein bijrolletje. Vorig jaar kreeg ik meer minuten en had ik een iets grotere bijrol. En nu is de rol nog groter."

Is dit seizoen ook de bevestiging voor jou dat je in 2011 de juiste keuze hebt gemaakt door NEC te verruilen voor Ajax?
"Aan de ene kant wel. Maar ik wist al langer dat ik goed bezig was. Vorig jaar viel ik aan het eind van het seizoen in tegen Heracles Almelo en begon door een schorsing van Kenneth tegen PSV in de basis. Dat ging goed, toen merkte ik al dat ik stappen had gezet. Maar Ajax is niet alleen op voetbalgebied een goede keuze geweest. Ook als persoon ben ik gegroeid."

Waar zit dat hem dan in?
"Ik ben volwassener geworden. Rustiger en zelfstandiger ook. En ik laat me niet meer zo snel gek maken, daar heeft mijn transfer aan bijgedragen. Ik ging als jochie naar de grote stad. In mijn tijd bij NEC woonde ik nog bij mijn ouders in Groesbeek. Ik studeerde zelfs nog, ging naar de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Nijmegen. Bij NEC lukte het nog om dat te combineren. Bij Ajax niet. Het doordeweekse programma is hier vooral voor de winterstop te druk."

Merk je ook aan jouw spel dat je volwassener bent geworden?
"Ja, ik ben rustiger in het veld, kan ook beter doseren. Zeker in mijn eerste jaar wilde ik me zo graag bewijzen voor de buitenwereld. Ik was te gretig, wilde overal bij zijn. En dan ga je dingen doen die je niet moet doen. Ik keepte een beetje tegen mijn natuur in."

Zo gek is dat misschien ook niet. Je speelde maar een stuk of vijf wedstrijden per seizoen.
"Klopt. Het vertrouwen was er wel, maar Kenneth deed het goed dus was er geen reden om te wisselen. Ik moest het laten zien in een paar wedstrijden en dan sloop die gretigheid er toch weer in. Vorig seizoen was dat gelukkig al een stuk minder. Ik had toen ook in mijn achterhoofd dat ik moest genieten als ik speelde. Daardoor werd ik rustiger en daarmee ook een betere keeper. En daarin heb ik me dit seizoen doorontwikkeld, ook door meer ervaring op te doen."

Nog even en je hebt de ervaring van het winnen van de landstitel als basisspeler...
"Nou, we hebben Vitesse en FC Twente nog niet definitief afgeschud. Bovendien spelen we de komende weken nog tegen beide clubs. We zijn er nog niet, maar een voorsprong van acht punten… Dat mogen we niet meer weggeven."

Bij een kampioenschap kun je ook een lange neus maken naar eenieder die de afgelopen jaren zei dat je transfer naar Ajax niet goed was voor je ontwikkeling.
"Ja, maar dat zal ik niet doen. Iedereen mag zijn mening hebben. Ik heb me vanaf het begin goed gevoeld bij mijn keuze voor Ajax en dan mag iedereen van mij roepen wat hij wil."