Graziano Pellè meldt zich maandag weer bij Feyenoord. De voor vier wedstrijden geschorste spits ontbrak de afgelopen dagen in Rotterdam.

De Italiaan heeft van trainer Ronald Koeman de tijd gekregen om na te denken over zijn zonden, die leidden tot een schorsing van de club zelf en de KNVB.

"Hij heeft geen vakantie. Het is wel de bedoeling dat hij even nadenkt over wat hij gedaan heeft", aldus Koeman vrijdag op een persconferentie in De Kuip.

Pellè deelde zondag in de met 2-1 verloren topper tegen Ajax een elleboogstoot uit en noemde Fox Sports-verslaggever Jan Joost van Gangelen na afloop een Ajax-fan.

Technisch directeur Martin van Geel en Koeman schorsten hem daarop voor twee duels en gaven zijn aanvoerdersband aan Jordy Clasie. De KNVB sloot hem vervolgens voor vier duels uit.

Aangehoord

Koeman verklapte alvast dat Mitchell te Vrede zondag uit bij FC Groningen de vervanger zal zijn van Pellè, die ook zijn aanvoerdersband kwijt is. Daryl Janmaat hoopt gewoon in actie te komen bij het duel in de Euroborg, maar ontbrak vrijdag door ziekte wel op de training.

Het gesprek dat Koeman en Van Geel maandag met Pellè voerden, was volgens de coach kort en eenzijdig. "Het was een gesprek vanuit één kant omdat we vonden dat we iets moesten doen. Hij heeft het aangehoord en geaccepteerd. Het lijkt me ook dat hij niets anders kon."

"Dit zijn dingen die ik als trainer gratis op mijn bordje krijg. Ik wil graag een aanvoerder aanstellen en daarmee verder gaan, maar dat kan niet altijd. Er verandert weleens iets. Een aanvoerder moet een voorbeeld zijn en dat was Pellè niet meer. Dan kan hij niet verder."

Emotie

Clasie is al de derde aanvoerder van Feyenoord dit seizoen nadat Koeman eerder de band van Stefan de Vrij afnam. "Natuurlijk heeft dit me persoonlijk geraakt. We vonden Pellè als aanvoerder het beste voor het elftal en dachten dat het de beste beslissing was. Helaas kon het zo niet verder."

Na zijn kritiek maakte Koeman van de gelegenheid gebruik om de kwaliteiten van Pellè te onderschrijven. "Er wordt steeds geroepen dat hij alleen in Nederland kan voldoen. Ik ben ervan overtuigd dat hij ook op een hoger niveau een heel goede spits is."

"Hij heeft altijd wel wat disciplinaire problemen gehad. Dat is een beetje de aard van het beestje, alleen is hij daar te ver in gegaan. Buiten het feit dat hij fouten heeft gemaakt, houd ik ook wel van het type speler dat Pellè is en de emotie die hij in zijn spel legt."

"Daar kunnen wij een hoop van leren in Nederland. Dat proberen we de andere spelers wel bij te brengen, maar dat één heeft daar meer moeite mee dan de ander. We zijn veel te lief voor elkaar in Nederland."

Koeman spreekt van 'ontwikkelingen' rond zijn toekomst

Pellè miste al halve competitie door schorsingen