RIO DE JANEIRO - Luiz Felipe Scolari heeft van de selectie van het Braziliaanse elftal een grote, gelukkige familie gemaakt. De bondscoach gaat met zijn spelers op het WK op jacht naar de vijfde wereldtitel. In die familie is geen plaats voor Romario, het zwarte schaap, en op 36-jarige leeftijd nog altijd een van de meest begenadigde aanvallers.
Romario

Het maakt niet uit hoeveel doelpunten Romario maakt, hij kan Scolari er niet van overtuigen hem te selecteren voor zijn derde WK. Zelfs tranen doen de bondscoach die als Big Phil door het leven gaat, niets.

Tranen

Op een persconferentie in Rio de Janeiro huilde Romario kortgeleden tranen met tuiten. Er kwam geen provocerende uitspraak uit zijn mond. Hij kroop nederig door het stof. "Ik maak mijn excuses voor alles wat ik verkeerd gedaan heb, zelfs onbewust", huilde hij.

Scolari liet zich niet vermurwen en selecteerde Romario niet voor de oefenwedstrijd in en tegen Portugal, de laatste voordat hij op 2 mei zijn definitieve selectie van 23 spelers zal bekendmaken. "Opnieuw demonstreerde hij hoe graag hij voor Brazilië wil spelen", reageerde de coach. "Maar Romario is niet de enige. Elke Braziliaan wil voetballen voor zijn land."

Topscorer

De bondscoach selecteerde Romario één keer: in zijn eerste interland als bondscoach in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Paraguay in Montevideo. Daarna scoorde de aanvaller voor zijn club Vasco da Gama aan de lopende band, werd topscorer in Brazilië maar werd nooit meer opgeroepen. Romario kreeg veel bijval, van oud-internationals, van de bondsvoorzitter en zelfs van de Braziliaanse president Cardoso.

Pact

Kandidaten in de presidentsverkiezingen steunen Romario. Met uitzondering van Luiz Inacio Lula da Silva, de leider van de arbeiderspartij. "Romario is nog steeds de beste in het strafschopgebied", zegt Lula, "maar het is niet voldoende te wachten tot de bal naar je toekomt." Sportkrant
Lance

Spuugzat

De spelers hadden er bij de bondscoach op aangedrongen de spits niet in de selectie op te nemen. Ze waren zijn extravagante gedrag spuugzat. Er waren speculaties dat Romario de dupe was van een frisdrankenoorlog. Romario staat onder contract bij Coca Cola, de nationale ploeg bij de Braziliaanse aartsrivaal Ambev. "Leugens", dicteert elftalmanager Antonio Lopes. "Er bestaat geen pact of frisdrankenoorlog."

Scolari

Scolari voedt de controverse door geen opening van zaken te geven. Sporadisch laat hij doorsluimeren dat Romario niet in beeld is door zijn gebrek aan discipline. Vooral zijn gedrag buiten de lijnen kan de bondscoach niet tolereren. "Als aanvaller is hij van grote waarde", gaf hij voor de radio toe. "Maar ik kijk niet alleen naar wat er op het veld gebeurt. Het gedrag buiten de lijnen is heel belangrijk."

Toilethumor

Vier jaar geleden werd Romario kort voor het WK in Frankrijk door bondscoach Zagallo opgeofferd. Hij had een spierblessure en Zagallo weigerde enig risico te nemen. Romario verliet de selectie in tranen, keerde terug naar Rio, opende een bar en decoreerde een van de toiletdeuren met een beschildering van Zagallo zittend op de wc met zijn broek rond de enkels.

Om dat soort gedrag zit Scolari allerminst verlegen. "Het nationale elftal is momenteel een grote, gelukkige familie", zei hij. "Daarin is geen plaats voor spelers met privileges."

De naam van Romario noemde hij niet. Maar heel Brazilië wist op wie hij doelde.

/SPORTBondscoach Scolari weert RomarioBraziliaanse fans schreeuwen om RomarioRaadsleden willen Romario zien vlammen op WK