Wilco Kelderman heeft dit jaar geen moment overwogen om de Tour de France in zijn programma op te nemen.

"Het is beter voor mijn ontwikkeling om een klassement voor mezelf te rijden. Daar leer ik veel van en ik wilde graag terugkeren naar de Giro. Natuurlijk wil ik ooit de Tour rijden, maar het hoefde niet per se nu", aldus Kelderman, die zondag begint aan Parijs-Nice, in gesprek met NU.nl.

"Voor mij is de Giro ook een grote ronde. Er staan supergoede renners aan de start en het parcours is vaak ook nog lastiger dan de Tour. Bovendien kunnen we als ploeg niet alles op de Tour zetten. De Vuelta en de Giro zijn ook heel belangrijk."

Het is niet zo dat de nog steeds pas 22-jarige Kelderman geen knechtenrol wil vervullen. "Dat niet zozeer, ik heb vorig jaar ook voor Gesink gereden in de Giro en daar ontzettend veel van opgestoken. Ik had dit jaar ook graag de Tour gereden, maar denk dat het beter is om daar volgend jaar te staan."

Een prettige bijkomstigheid voor Kelderman is dat de grootste wielerkoers ter wereld dan in Utrecht start, de regio waar hij vandaan komt. "Het is vlakbij huis en mooier kan eigenlijk niet, al was dat niet de reden om de Tour dit jaar te laten schieten."

Boze mensen

De ploegleiding van Belkin is in samenspraak met Kelderman voorzichtig met het voor de leeuwen gooien van het grote talent. "Ik doe het stapje voor stapje, ben redelijk realistisch. Ik weet ook wel dat ik niet ineens top vijf rijd in een grote ronde. Dat is nog niet haalbaar."

Te voorzichtig wil hij het dan ook niet noemen. "Na mijn eerste goede jaar, in 2012, begreep ik wel dat mensen zeiden dat ik een grote ronde had kunnen rijden. Als we geen Gesink of Mollema hadden, had ik ook begrepen dat ik dit jaar de Tour had moeten rijden. Maar ik heb gewoon de juiste koersen uitgezocht."

"Zo was het ook bij Gesink. Hij kreeg in het begin heel veel druk op zijn schouders. Het is net waarvoor je kiest. Meteen grote wedstrijden rijden en dan heb je misschien niks, maar wel aan de belangrijkste koersen meegedaan. Of voor iets kleiner kiezen en meteen resultaat boeken."

Beter dan Mollema en Gesink acht Kelderman zichzelf zeker nog niet, maar in de buurt van de twee oogappels van Belkin komt hij langzaam wel. "Of ze al bang voor me zijn? Misschien wel. Het is lastig om trainingen te vergelijken, maar mijn testen zijn wel altijd super. Ik hoop gewoon dit seizoen weer een stapje in die richting te zetten. Als ik meteen ga roepen dat ik van alles ga winnen, krijg ik achteraf alleen maar boze mensen haha."

Kleine Tour

Met de Vuelta nog in het verschiet zal Kelderman voor het eerst twee grote rondes rijden in een jaar, iets dat hij naar eigen zeggen zeker aankan. "Vorig jaar dacht ik het ook wel te kunnen, toen voelde ik me heel goed in het najaar. Wat mijn doel is voor de Vuelta? Dat duurt nog zo lang, tegen die tijd kijken we wel hoe ik ervoor sta."

Eerst telt Parijs-Nice voor Kelderman. De 'koers naar de zon' is dit jaar niet bijster lastig met weinig echt zware beklimmingen en geen tijdrit. "Dat zou in mijn nadeel kunnen zijn, maar zonder tijdrit moet ik het ook kunnen. Voor Parijs-Nice valt het parcours inderdaad mee, alleen de laatste drie dagen zijn lastig."

"Toch is het altijd hectisch met veel wind en vaak slecht weer. We kunnen het in dat opzicht wel een beetje zien als een kleine Tour, dus wat dat betreft is het goed voor mijn carrière. Ik moet gewoon goed opletten en aan het eind toeslaan. Top tien is mijn doel, dan ben ik wel tevreden."