Na 25 jaar heeft Nederland er een wereldkampioene indoor bij. Meerkampster Nadine Broersen veroverde vrijdag het goud op de vijfkamp bij de mondiale titelstrijd in het Poolse Sopot.

Broersen werkte een bijzonder sterke vijfkamp af, die uitmondde in een totaal van 4830 punten. Daarmee verbeterde ze ook nog eens het Nederlands record uit 2007 van Karin Ruckstuhl, dat op 4801 punten stond.

De meerkampster begon aan de afsluitende 800 meter als aanvoerster van het klassement met meer dan honderd punten voorsprong op de eerste concurrente.

Haar tijd van 2.14,97 was ruim voldoende om het goud veilig te stellen. De Canadese Brianne Theisen Eaton pakte het zilver met 4768 punten, het brons was voor Alina Fodorova uit Oekraïne met 4724 punten.

Boersen gold vooraf als medaillekandidate. Ze stond namelijk derde op de wereldranglijst van dit jaar. Dat ze in vorm was, bewees ze meteen op het openingsnummer, de 60 meter horden. De 8,32 seconden was een evenaring van haar persoonlijke toptijd.

De Brabantse sloeg vervolgens toe bij het hoogspringen met een Nederlands record van 1,93 meter. Vanaf dat onderdeel voerde ze de stand aan en met een degelijke kogelstoot van 14,59 en een puike sprong van 6,17 meter ver consolideerde ze haar koppositie.

Broersen versloeg niet de minsten. Ze was beter dan de Oekraïense Ganna Melnitsjenko, afgelopen zomer wereldkampioene op de zevenkamp in Moskou. Ook de Canadese Theisen Eaton, die toen zilver won, kon niet tippen aan Broersen.

Ze nam ook wel een beetje revanche op zichzelf. Vorig jaar ging het op beide grote toernooien mis. In Moskou verprutste ze haar zevenkamp door bij het hordelopen te vallen en een jaar geleden bij de EK indoor in Göteborg zag ze een mooie eindklassering in rook opgaan door diskwalificatie op de 800 meter.

Gaisah

Ignisious Gaisah, de wereldkampioen indoor uit 2006, kon vrijdag niet imponeren. Hij miste bij het verspringen een plek in de finale. Met een afstand van 7,99 meter eindigde de Nederlandse troef als tiende in de kwalificaties. De beste acht plaatsten zich voor de finale.

De geboren Ghanees kreeg vorig jaar zijn Nederlandse paspoort en verraste met een zilveren medaille bij de WK outdoor in Moskou. Die leidde zelfs tot de uitverkiezing van Nederlands atleet van 2013.

De Rotterdammer veroverde enkele weken geleden nog de Nederlandse titel indoor en reisde met vertrouwen af naar Sopot. Gaisah kwam echter niet voorbij de acht meter en dat was nodig om in de finale om de medailles te kunnen strijden.

Sintnicolaas

Meerkamper Eelco Sintnicolaas staat na vier onderdelen op de zevenkamp zevende en daarmee voorlaatste. Een plek op het podium lijkt ver weg.

De Europees indoorkampioen kende vrijdag een stroeve start met 7,01 seconden op de 60 meter en een matige 7,14 meter bij het verspringen. De Apeldoornse atleet herstelde zich wel met 14,39 bij het kogelstoten en 2,03 bij het hoogspringen, maar hij verbeterde daarmee niet zijn positie in de stand. Hij verzamelde tot dusver 3309 punten.

"Ik ben niet ontevreden en ik voel me zeker niet kansloos voor een medaille, maar er wordt heel goed gepresteerd en ik zal volle bak moeten gaan en alle risico’s moeten nemen'', keek hij vooruit. "De vorm is er ook wel, al had de 60 meter iets beter gemogen en het verspringen ging helaas helemaal niet goed.'’

De zevenkampers strijden zaterdag verder op de 60 meter horden, het polsstokhoogspringen en de 1000 meter. De Amerikaan Ashton Eaton ligt op koers voor prolongatie van zijn wereldtitel met 3653 punten. Hij heeft ook nog zicht op een wereldrecord. Dat heeft Eaton met 6645 punten al in bezit.

De Witte

Debutante Lisanne de Witte zal zaterdag niet de finale lopen van de 400 meter. De wedstrijdjury diskwalificeerde de 21-jarige atlete uit Heiloo anderhalf uur na haar verrassende optreden in de halve finales. De Witte had de Tsjechische Denisa Rosolova gehinderd, luidde het oordeel.

De Nederlandse atlete vocht zich in de race over twee ronden naar de derde plaats. Ze tikte op de slotmeters wel Rosolova op de hakken, die daardoor ten val kwam. De wedstrijdjury zag daar aanvankelijk geen opzet in, maar wees later op de vrijdagavond het protest van de Tsjechen toe.

De Witte had in de series haar persoonlijk record aangescherpt tot 52,61 seconden.

Hassan

Sifan Hassan plaatste zich op overtuigende wijze voor de finale van de 3000 meter.Ze eindigde in haar serie comfortabel op de tweede plaats in een tijd van 8.58,50.

Genzebe Dibaba uit Ethiopië zegevierde in 8.57,86. De eerste vier van de twee series op dit nummer kwalificeerden zich direct voor de eindstrijd.

Hassan liep net als Dibaba het grootste deel van de wedstrijd achterin, maar kwam na een versnelling voorin te zitten. Ze had voldoende zelfvertrouwen om op haar eindsprint te vertrouwen.

''Ik heb eens naar de tegenstandsters gekeken. Twee rondjes moest ik echt hardlopen. Dat kostte niet veel energie'', zei Hassan na afloop.

Aan de krappe bochten van de indoorbaan is ze inmiddels gewend. ''Al blijft het een beetje gek.'' Het droge klimaat in de indoorhal bevalt haar minder.

Toch zal Hassan nog wel de nodige uren in de Ergo Arena doorbrengen. Ze wil de Nederlanders zien en ''uiteraard ook de 1500 meter van de vrouwen'', zei de atlete. Die had ze zelf ook kunnen lopen.

Voor de finale heeft Hassan hetzelfde strijdplan. ''Halverwege de race kijk ik wel hoe het gaat. Maar het gaat hier om de ervaring en niet om de medailles. Ik ben hier om te leren.''

Kupers

Thijmen Kupers bereikte de finale op de 800 meter. Hij eindigde in de tweede serie op de derde plaats in een tijd van 1.46,55.

Voor Kupers was dat een persoonlijk record. Hij pakte met zijn snelle tijd het derde en laatste startbewijs voor de eindstrijd als niet-winnaar van een serie.

Kupers hield er vooraf nog rekening mee dat hij op kop moest gaan sleuren om als één van de drie tijdsnelsten door te kunnen gaan. Dat bleek uiteindelijk niet nodig. Musaeb Bala van Qatar nam de rol van haas op zich en eindigde als laatste.

''Hij heeft dat vaker gedaan, dus dat scenario zat ook in mijn hoofd'', liet Kupers weten. ''De eerste 100 meter gingen ook wel heel erg snel. Maar ik kon in de buurt blijven.''

Hodde

Voor Rosina Hodde zijn de wereldkampioenschappen al geslaagd. De 31-jarige debutante plaatste zich voor de halve finales op de 60 meter horden. Ze liep bovendien een persoonlijk record van 8,07 seconden.

Hodde moest nog wel even afwachten wat haar concurrentes deden. Met haar vierde plaats in de tweede serie was ze niet rechtstreeks geplaatst voor de halve finales, maar uiteindelijk bleek haar 8,07 goed genoeg om als een van de vier tijdsnelsten door te gaan. De halve finales zijn zaterdag.

Broersen: 'Dit is onwezenlijk'