Snowboardster Bibian Mentel zal vrijdag de Nederlandse vlag dragen tijdens de openingsceremonie van de Paralympics in Sotsji.

Dat maakte chef de mission André Cats vrijdag in Rusland bekend. 

De 41-jarige Mentel komt volgende week vrijdag uit op de snowboardcross. Ze geldt als favoriet voor goud op dit onderdeel, dat voor de eerste keer op het olympische programma staat.

Nederland komt tijdens de Paralympics met zeven sneeuwsporters in actie. De alpine-skiërs Kees-Jan van der Klooster, Anna Jochemsen en Bart Verbruggen ontbreken vrijdag bij de openingsceremonie. 

Zij komen zaterdag al in actie. De snowboarders Lisa Bunschoten, Chris Vos en Merijn Koek vergezellen Mentel bij de intocht.

Mentel heeft zich de afgelopen acht jaar ingezet om snowboarden op het programma van de Paralympics te krijgen. 

Salt Lake City

Zelf was ze als professioneel snowboardster op weg om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Salt Lake City (2002) toen als gevolg van een enkelblessure bij haar een agressieve vorm van botkanker werd ontdekt.

Mentel verloor haar rechteronderbeen maar stond enkele maanden na de amputatie weer op een snowboard. Ze maakte zich vervolgens met succes sterk om de snowboarders ook op de Paralympics te krijgen. 

De afgelopen jaren heerste Mentel bij de vrouwen op de parasnowboardcross. Dit seizoen won ze alle wereldbekerwedstrijden.

Overzicht: Wanneer komen de Nederlandse paralympiërs in actie?