Sven Kramer heeft donderdag een succesvolle operatie aan zijn luchtwegen ondergaan. 

De artsen hebben de luchtwegen wijder gemaakt om de pijn bij de schaatser, die de rest van het seizoen moet missen, te verminderen.

"De operatie ging vrij snel, maar de narcose is wel een aanslag op het lichaam", legt zijn manager Ralph van Baasbank uit aan NU.nl.

"Hij is erg opgelucht dat het goed is gegaan, want hij had behoorlijk veel pijn. Door de narcose zal hij nog zeker een paar weken rust moeten houden."

Die rust geeft Kramer wel de tijd om na te denken over zijn toekomst. Nu TVM afhaakt, moet hij op zoek naar een nieuwe sponsor voor de periode richting de volgende Spelen van 2018 in Pyeongchang. Veel schaatsers willen zich liever pas na het seizoen bezighouden met de zoektocht naar een nieuwe geldschieter.

Van Baasbank hoopt echter dat Kramer, Koen Verweij en Ireen Wüst, van wie hij ook de belangen behartigt, tussen de laatste wedstrijden door melding kunnen maken van een nieuw team. "Het zou voor iedereen prettig zijn als we dat zo snel mogelijk bekend kunnen maken, maar op dit moment is er nog weinig te melden."