Bradley Wiggins gaat dit jaar Chris Froome bijstaan in de Tour de France. De winnaar van 2012 vindt dat de titelhouder het leiderschap bij Team Sky heeft afgedwongen.

"Hij heeft het aanzien nu en dat is goed", aldus Wiggins in de Britse krant The Independent. De Engelsman bekeek de Tour vorig jaar op televisie wegens een blessure.

"Er waren een paar momenten dat hij geïsoleerd zat en ik wil in de positie zijn om hem te helpen wanneer dat gebeurt."

De 33-jarige Wiggins is gelukkig met zijn terugkeer in de belangrijkste rittenkoers ter wereld. "Ik heb nog een appeltje te schillen met de Tour. Het zal fijn zijn om terug te keren, zeker omdat mijn laatste deelname die overwinning was."

"Nu we in eigen land starten zal het ook een feest voor het Britse wielrennen worden. Ik wil de kans pakken om iets anders te doen in de Tour, een tijdrit winnen en Froome helpen."

Bevrijdend

Wiggins heeft naar eigen zeggen nog wel wat tijd nodig om in topvorm te raken. "Je moet niet onderschatten hoe goed de conditie moet zijn om de taak van knecht uit te voeren."

"Om mezelf als oud-winnaar en Froome recht te doen is een paar keer hard rijden niet voldoende. Ik moet het daar minstens net zo goed doen als Richie Porte vorig jaar."

De Australiër stond in 2013 even tweede achter Froome en wist veel concurrenten van zijn kopman eraf te rijden. Wiggins heeft rond de Tour van vorig jaar besloten geen gooi meer te doen naar de winst.

"Ik kon er niet echt goed mee omgaan om Tourwinnaar te zijn. Al het gedoe met Lance Armstrong was net begonnen en ik wilde niet weer in die positie komen. Het voelt erg bevrijdend om niet steeds in de positie te zijn om de vraag te krijgen: kun je de Tour winnen?"