Louis van Gaal is met vier nieuwe spelers in het oefenduel met Frankrijk toegetreden tot de top vijf van bondscoaches met de meeste debutanten.

Quincy Promes, Jean-Paul Boëtius, Karim Rekik en Davy Klaassen maakten voor het eerst hun opwachting in Oranje, waarmee het aantal debutanten in twee periodes Van Gaal opliep tot 39.

De Amsterdammer coachte Oranje in 33 interlands; per wedstrijd laat hij dus gemiddeld meer dan één speler debuteren, om precies te zijn 1,18.

Op de ranglijst van bondscoaches met aantal debutanten hoeft Van Gaal alleen nog Bob Glendenning (118), Jaap van der Leck (48), Fred Warburton (46) en Cees van Hasselt (42) boven zich te dulden.

Glendenning fungeerde tussen 1923 en 1940 als keuzeheer.

Van Basten

Van Gaal troeft recente voorgangers als Dick Advocaat (19), Guus Hiddink (21), Frank Rijkaard (11), Marco van Basten (32) en Bert van Marwijk (26) duidelijk af.

Deze coaches, op Rijkaard na, werkten meer interlands af dan Van Gaal, waardoor het gemiddelde aantal debutanten onder leiding van de oud-coach van onder meer Ajax en FC Barcelona fors hoger ligt dan bijvoorbeeld onder Van Basten (0,62) en Van Marwijk (0,50).

Bondscoach Debutanten
1. Bob Glendenning 118
2. Jaap van der Leck 48
3. Fred Warburton 46
4. Cees van Hasselt 42
5. Louis van Gaal 39


Gemengde gevoelens bij Promes en Klaassen

Van Persie: 'Het was moeilijk vandaag'

Van Gaal: 'Verloren ons hoofd na eerste tegendoelpunt'