Het Nederlands elftal heeft woensdag het oefenduel met Frankrijk met 2-0 verloren. In Parijs tekenden Karim Benzema en Blaise Matuidi voor de treffers.

Door de nederlaag kwam er een einde aan de ongeslagen reeks van zeventien duels van Nederland. Dat was de op één na langste in de historie van Oranje.

Bovendien verloor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal voor het eerst sinds 1997 de eerste interland in een kalenderjaar. Ook toen was Frankrijk te sterk (2-1).

Het Nederlands elftal had woensdag weinig in te brengen tegen de sterke Fransen, die zich ternauwernood plaatsten voor het WK in Brazilië. In de play-offs werd Oekraïne nipt verslagen.

De meeste en de beste kansen waren ook voor 'Les Bleus'. Na een kleine twintig minuten spelen leek Benzema de score te gaan openen, ware het niet dat zijn kopbal door Ron Vlaar met het hoofd van de lijn werd gehaald. Een minuut later werd een treffer van de aanvaller terecht wegens buitenspel afgekeurd.

Een kwartier voor rust was het dan toch raak. Matuidi stuurde Benzema de diepte in, de spits van Real Madrid was eerder bij de bal dan Bruno Martins Indi en schoot vervolgens hard en diagonaal raak. Het schot leek houdbaar te zijn voor doelman Jasper Cillessen.

Kansloos

Vlak voor het sluiten van de eerste helft was de keeper van Ajax wel kansloos bij de 2-0 van Matuidi. Daar ging opnieuw een fraaie aanval aan vooraf. Via Paul Pogba en Mathieu Valbuena kwam de bal bij Matuidi, die knap raak volleerde.

Oranje kon er weinig tegenover stellen. Robin van Persie was met een schot recht op de vuisten van Hugo Lloris gevaarlijk en Gregory van der Wiel schoot naast na een individuele actie.

Van Gaal kreeg in de eerste helft nog een tegenvaller te verwerken. Kevin Strootman moest het veld vroegtijdig verlaten wegens een blessure na een duel met Pogba.

Na rust deed Frankrijk het rustig aan en bleven grote kansen voor beide ploegen uit. Raphael Varane was met een kopbal over het doel van Cillessen nog het dichtst bij een doelpunt.

Quincy Promes, Jean-Paul Boëtius, Karim Rekik en Davy Klaassen maakten hun debuut voor Oranje. Promes en Boëtius begonnen in de basis, Rekik en Klaassen vielen in de tweede helft in. Klaassen was de 39e debutant onder Van Gaal en de 25e in de tweede periode van de huidige oefenmeester.

'Nederland was jong, maar dat gold voor ons ook'

Van Gaal: 'Verloren ons hoofd na eerste tegendoelpunt'

Van Persie: 'Het was moeilijk vandaag'