Theo Janssen zet een punt achter zijn loopbaan. Dat meldt zijn club Vitesse dinsdag.

Hij gaat bij Vitesse verder als scout en zal zich verder als trainer ontfermen over talenten bij de club. Janssen begint per 1 juli aan zijn nieuwe functie.

In oktober 2013 scheurde Janssen in de verloren thuiswedstrijd tegen Feyenoord een kruisband in zijn rechterknie. Het herstel van de middenvelder verliep voorspoedig totdat hij in januari opnieuw geblesseerd raakte.

"Ik heb gevochten voor mijn laatste kans. Na mijn kruisbandblessure wilde ik absoluut terugkomen en nog een aantal wedstrijden spelen. Door een nieuwe blessure ging dat niet. Hierdoor ben ik na gaan denken over mijn toekomst. Al snel kwam ik tot de conclusie dat die niet meer op het voetbalveld ligt", aldus Janssen.

Vitesse-icoon

De Arnhemmer kijkt uit naar zijn nieuwe functie. "Ik denk dat ik aardig oog heb voor talent. Het lijkt me een uitdaging om talentvolle spelers voor Vitesse te ontdekken. Spelers die de academie en de A-selectie versterken."

Janssen geldt als een Vitesse-icoon. Na het doorlopen van diverse jeugdelftallen maakte de linkspoot in december 1998 zijn debuut in het eerste elftal van de Arnhemmers.

De middenvelder zou tot medio 2008 uitkomen voor Vitesse, op een half seizoen op huurbasis bij Racing Genk na. Tussen 2008 en 2011 stond Janssen onder contract bij FC Twente, waarmee hij in 2010 de landstitel veroverde en in 2011 de KNVB-beker pakte.

Ajax

In de zomer van 2011 koos Janssen voor een avontuur bij Ajax. Hoewel de middenvelder in 2012 de landstitel vierde met de Amsterdammers besloot hij in de zomer van dat jaar terug te keren bij Vitesse, omdat hij bij Ajax niet zeker zou zijn van een basisplaats.

Vorig seizoen eindigde Vitesse als vierde nadat het lange tijd een rol speelde in de titelstrijd. Ook in deze jaargang draait de club uit Gelderland bovenin mee.

Janssen speelde vijf interlands voor het Nederlands elftal. Hij maakte in 2006 tegen Luxemburg (4-0 winst) zijn debuut en speelde zijn laatste duel voor Oranje in 2011 tegen Oostenrijk (3-1 winst).

In het seizoen 2010/2011 won Janssen de Gouden Schoen als voetballer van het jaar in Nederland.