Het Nederlands elftal treedt woensdagavond aan tegen Frankrijk in de wetenschap dat het in 1997 voor het laatst de eerste interland in een kalenderjaar verloor.

Zeventien jaar geleden was uitgerekend Frankrijk met 2-1 te sterk voor Nederland, dat toen werd gecoacht door Jan Rab, die Guus Hiddink verving. De Achterhoeker was destijds herstellende van een darmoperatie.

In de zestien jaar nadien begon Oranje tien keer het interlandjaar met een overwinning en moest het zes keer met een remise genoegen nemen.

De tegenstanders in deze reeks waren gerenommeerde landen als Duitsland (2000, 2-1), Argentinië (2003, 1-0), Engeland (2012, 3-2) en Italië (2013, 1-1).

WK-jaar

Oranje verloor nog nooit de eerste interland in een jaar waarin het deelnam aan een WK. Zes van dergelijke wedstrijden leverden een zege op, drie keer eindigde zo'n duel onbeslist.

Vier jaar geleden begon Nederland het WK-jaar met een 2-1 thuiszege op de Verenigde Staten. Dirk Kuijt en Klaas-Jan Huntelaar lieten zich die avond fêteren als doelpuntenmaker namens Oranje.

De grootste zeges om het WK-jaar mee in te luiden boekte Oranje in de jaren dertig. Zowel in 1934 als in 1938 moest België eraan geloven, met respectievelijk 9-3 en 7-2. Leen Vente maakte liefst vijf goals in de 9-3 zege, Kick Smit zorgde voor vier treffers in de 7-2 triomf.

Het duel tussen Frankrijk en Nederland wordt woensdag gespeeld in het Stade de France in Parijs en begint om 21.00 uur.

Van Persie ontbreekt wegens ziekte wellicht ook bij Oranje