Mark Tuitert zet over twee weken een punt achter zijn loopbaan. Dat maakte de schaatser dinsdag bekend.

De wereldbekerwedstrijden van Inzell (komend weekend) en Heerenveen (14, 15 en 16 maart) zijn de laatste twee wedstrijden van de rijder van team Beslist.nl

Tuitert probeerde twee weken geleden bij de Winterspelen van Sotsji zijn olympische titel op de 1500 meter te verdedigen. Hij werd daar vijfde.

Tuitert veroverde vier jaar geleden goud op die afstand bij de Spelen van Vancouver.

"Natuurlijk zou ik het liefst voor altijd de fysieke en mentale kracht houden om als een jonge god over de ijsbaan te vliegen. Maar alles heeft zijn tijd en is daardoor eindig", aldus Tuitert op zijn eigen site.

"Ik heb voor mijn gevoel alles gegeven in al die jaren en nergens iets laten liggen en dus ook nergens spijt van. Ik kan met opgeheven hoofd afscheid nemen en dit gegeven vervult mij met trots."

Trots

Na zijn gouden plak in 2010 had hij geen makkelijke jaren. Ook dit seizoen reed hij niet altijd sterk, maar hij stond er wel bij het kwalificatietoernooi voor de Spelen, waar een startbewijs voor Sotsji afdwong.

"Met trots kijk ik terug op mijn twee beste races in de afgelopen jaren en misschien wel uit mijn carrière: winst op het olympisch kwalificatietoernooi en een eervolle vijfde plek op de 1500 meter tijdens de Olympische Spelen van Sotsji."

"Het moment is gekomen om eerlijk tegenover mezelf en mijn omgeving te zijn", stelt hij na een uitleg over de focus die nodig was voor de Olympische Spelen. "Ik vraag me af of ik dit nog kan opbrengen voor alle andere wedstrijden die volgend jaar gaan komen."

Elfstedentocht

"Ik besef me goed dat ik nooit meer in de buurt zal komen bij het hardrijden op de schaats zoals ik dat nu gewend ben. Er zal naar alle waarschijnlijkheid altijd een gat in mijn hart blijven bestaan, dat nooit meer op eenzelfde manier gevuld zal kunnen worden."

Tuitert zal voorlopig nog wel blijven trainen. "Goed aftrainen is een vereiste, daarbij sluit ik niet uit dat ik zo nu en dan een skeeler- of ijsmarathon meepik. Ik moet natuurlijk wel optimaal fit blijven voor een eventuele Elfstedentocht."

Hoe ziet de toekomst van de schaatsteams eruit?