LeBron James heeft maandagavond (plaatselijke tijd) in de NBA een persoonlijk record neergezet. De sterspeler van de Miami Heat scoorde 61 punten in het gewonnen duel met de Charlotte Bobcats.

James, die vanwege een gebroken neus een masker droeg, leidde zijn ploeg in de eigen American Airlines Arena naar de achtste zege op rij: 124-107.

De viervoudig meest waardevolle speler van de NBA verbeterde ook het clubrecord van de Heat. Dat stond tot maandag op de 56 punten die Glen Rice in 1995 tegen de Orlando Magic scoorde.

Het oude persoonlijk record van James stond ook op 56 punten. Dat presteerde hij in 2005 namens de Cleveland Cavaliers tegen de Toronto Raptors. De tweevoudig kampioen haalde net niet het seizoensrecord in de NBA. Carmelo Anthony maakte eerder 62 punten.

Ondanks dat de thuisploeg na drie kwarten al negentien punten voorstond, speelde James het grootste deel van het laatste kwart gewoon mee. "Ik wilde de wedstrijd afmaken en ik ben blij dat ik wat acties kon maken die ons hielpen om de wedstrijd te winnen. Ik heb nog niet helemaal door wat ik gepresteerd heb."

Coach Erik Spoelstra bekende na afloop dat hij zijn vedette er bijna uitgehaald had na driekwart van de wedstrijd, zoals wel vaker gebeurt in de NBA bij een ruime voorsprong. "Ik dacht er aan om hem rust te geven, maar hij was in zo'n grootse vorm."

Efficiënt

De 29-jarige James was zeer efficiënt tegen de Bobcats, de nummer zeven van de Eastern Conference en een van de beste zes verdedigende ploegen in de NBA dit seizoen. De forward raakte acht van zijn tien driepunters en in totaal 22 van zijn 33 schoten uit het veld.

"Ongelooflijk, 61 punten uit 33 schoten. Dat is een waanzinnige prestatie. Belachelijk", sprak teamgenoot Shane Battier bewonderend. "Wij wilden zelf niet meer schieten, we passten alleen maar naar hem."

"Ik had het gevoel alsof  ik een golfbal in de oceaan probeerde te gooien", zei James volgens de South Florida Sun Sentinel. "Elke wedstrijd die ik speel wil ik de beste speler op de vloer zijn, de beste speler in de NBA, de beste speler die ik kan zijn. Ik heb een hoge standaard neergezet voor mezelf en daar moet ik steeds weer aan voldoen."

Bij de Bobcats had Al Jefferson 38 punten en 19 rebounds.