Het Nederlands elftal speelt komende zomer op het WK in Brazilië in een strak oranje shirt, met witte broek en oranje sokken.

Op de borst van het shirt, dat maandag is gepresenteerd door kledingsponsor Nike, prijkt net als vroeger een grote witte leeuw. Het tenue straalt sowieso veel historie uit.

De KNVB, opgericht in 1889, viert dit jaar zijn 125-jarig bestaan en daarom hebben beide getallen een plek gekregen onder de nostalgisch vormgegeven leeuw op het Oranje-shirt.

Het Nederlands elftal draagt het nieuwe tenue woensdag voor het eerst in de oefeninterland tegen Frankrijk.

Strootman

"Het nieuwe tenue staat voor onze rijke voetbalhistorie'', zegt Kevin Strootman, de reserveaanvoerder van Oranje. "De nieuwe leeuw staat voor de trots die we voelen als team om ons land te vertegenwoordigen en dit shirt aan te mogen trekken.'' 

De bekende grafisch ontwerper en typograaf Wim Crouwel heeft de namen en rugnummers van de internationals een retro tintje gegeven. Het lettertype doet denken aan de rugnummers waarmee Oranje in de jaren zeventig speelde. 

Zoals de laatste jaren gebruikelijk is voor de productie van het shirt gebruikgemaakt van gerecyclede plastic flessen, gemiddeld 18 per tenue.

Tijdens het WK van 2010 droegen de spelers van het Nederlands elftal een oranje shirt met zwarte accenten.

Spelers betrokken

"Ik kan niet wachten om de spelers in dit oranje straks het veld op te zien lopen'', zegt Martin Lotti, de ontwerper van de outfit.

De spelers hebben een stem gehad in het ontwerp. "Ik heb ook gesproken met de technische staf en de overige begeleiders. Wat het tenue betreft, zijn zoveel zaken van belang dat alle partijen erbij betrokken moeten zijn. Ik heb heel veel gehad aan de reacties die ik heb gekregen. Die zijn bijna allemaal terug te vinden in het ontwerp."

"Wat mij in alle gesprekken vooral opviel, is dat de spelers trots zijn om voor het Nederlands elftal te voetballen en dat willen ze uitstralen", vervolgt Lotti. "Passie, daar gaat het om. Daarnaast willen wij ook de andere kernwaarden van het team tot uiting laten komen; eenvoud en eenheid."

Foto-overzicht: WK-tenues van het Nederlands elftal