Fred Rutten wordt met ingang van 1 juli de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord. Hij volgt Ronald Koeman op die na dit seizoen vertrekt.

De 51-jarige Rutten tekent binnenkort een eenjarig contract bij de Rotterdammers. 

Technisch directeur Martin van Geel is zeer tevreden met de komst van Rutten. ''Zoals bekend wilden we ook na Koeman het liefste weer een ervaren Nederlandse toptrainer voor de ploeg'', zegt Van Geel op de clubsite van Feyenoord.

''Rutten is een ervaren oefenmeester die heeft aangetoond spelers beter te kunnen maken en teams vaak aantrekkelijk en goed te laten voetballen. De clubleiding was dan ook unaniem van mening dat hij de juiste man is om het straks, na een paar mooie jaren, over te nemen van Ronald Koeman.''

'Buitengewoon blij'

Na periodes bij onder meer FC Twente, Schalke 04, PSV en Vitesse zit Rutten dit seizoen zonder club. Hij is 'buitengewoon blij' binnenkort aan de slag te gaan bij Feyenoord.

''De club heeft het de afgelopen jaren onder Koeman natuurlijk fantastisch gedaan. Er is, na magere jaren, in Rotterdam echt weer wat neergezet, zowel in financieel als in sportief opzicht. Aan alles voel en merk je de breed levende ambitie om door te gaan op de succesvol ingeslagen weg. Daar wil en denk ik mijn steentje aan bij te kunnen dragen.''

Rutten heeft bijzondere herinneringen overgehouden aan zijn eerdere bezoeken aan De Kuip. ''Als coach van de tegenpartij ben ik natuurlijk al vaak in De Kuip geweest. Elke keer dat je arriveerde bekroop je dan weer dat bijzondere gevoel niet alleen van de selectie van Feyenoord te moeten winnen, maar ook van De Kuip met haar unieke sfeer en van het hondstrouwe Legioen.''

''Toen al dacht ik regelmatig: wat moet het toch geweldig zijn om voor deze club te mogen werken. Straks is het dus zo ver en daar kijk ik echt naar uit.''

Ontslagen

Rutten was vorig seizoen coach van Vitesse en eindigde met de Arnhemmers als vierde. Hij wilde zijn aflopende contract niet verlengen omdat de visies van de toenmalige eigenaar Merab Jordiana en hemzelf te ver uiteen liepen.

Daarvoor had de Tukker 2,5 half jaar de leiding bij PSV. De eenmalig international wist geen prijzen te pakken met de Eindhovense topclub en werd op 12 maart 2012 ontslagen. Dat overkwam hem een kleine drie jaar eerder ook al. Toen zegde Schalke 04 het vertrouwen in Rutten op na tegenvallende prestaties.

Droomkandidaat

Rutten is niet de droomkandidaat van Feyenoord. De technische leiding informeerde eerst bij Co Adriaanse en Louis Van Gaal, maar beiden staan niet open voor een dienstverband bij de Rotterdammers.

Boëtius blij met aanstelling Rutten

Overzicht: De trainerscarrousel in de eredivisie

Ook Adriaanse ziet Feyenoord niet zitten