Sven Kramer zet per direct een punt achter zijn schaatsseizoen. De Fries zal aanstaande donderdag een operatie aan zijn luchtwegen ondergaan.

Dat bevestigt Kramer zondag bij het NK allround in het Olympisch Stadion. "Ik had het graag anders gezien, maar het is mooi geweest."

"Ik heb al de hele winter veel last van mijn bijholtes. Ik ben eigenlijk continu verkouden, op en neer. Dat is erg vervelend. Dit is wel een sportspecifiek probleem, wij hangen toch veel boven een koude ijsvloer. Het is moeilijk om er vanaf te komen."

Een eerdere operatie was 'geen optie' in het olympische seizoen, zegt de TVM-schaatser. "Het is verstandig om het nu te doen, dan kom ik in een normaal ritme met de vakantie en de zomer."

De vijfvoudig Nederlands kampioen allround hoopt dat het een relatief simpele ingreep zal zijn. "Ze gaan mijn holtes verwijden zodat ik meer ventilatie kan krijgen. Daardoor moeten mijn chronische klachten weggaan, dat lukte met medicijnen niet."

WK allround

Kramer zal door de operatie zowel de World Cup-finale als het WK Allround later deze maand in Heerenveen missen. Ook moet hij verstek laten gaan bij de World Cup in Inzell volgend weekend.

"Ik zou nog drie weken kunnen wachten, maar ik voel me nu niet erg goed. Als ik nog langer wacht, dan kan ik het ook erger maken en dat wil ik voorkomen."

Kramer werd zaterdagavond nog gediskwalificeerd op de 5000 meter bij het NK Allround in Amsterdam. Hij zette weliswaar de snelste tijd neer, maar kwam over de streep met een ongeoorloofde kickfinish.

Dit heeft geen invloed gehad op zijn beslissing om komende week al geopereerd te gaan worden. "Dit staat al een tijdje vast. Ik heb altijd in mijn hoofd gehad dat ik dit toernooi nog wilde afmaken."

Balen

Kramer gaf toe dat hij een dag na zijn geruchtmakende diskwalificatie wel baalde dat hij niet met Koen Verweij kon strijden om de nationale allroundtitel. Hij besloot eerder op zondag dat hij ook niet meer zou starten op de 1500 meter.

"Je lacht het wat weg, maar vandaag was het toch wel spijtig. Ik had graag nog hier gereden voor vijftienduizend mensen."

Kramer vertelde eerder deze week al dat hij van plan is door te gaan met schaatsen tot en met de Winterspelen van 2018. Zijn sponsor TVM zal er wel mee ophouden na deze winter. De Fries heeft dus zijn laatste wedstrijd gereden voor de enige commerciële ploeg waarvoor hij ooit is uitgekomen.

Kramer: 'Kan diskwalificatie niet heel serieus nemen'