Ajax heeft zondag Feyenoord met 2-1 verslagen in de Klassieker. Verdediger Joël Veltman zorgde in De Kuip voor de winnende treffer.

Ajax zet door de zege een belangrijke stap richting de vierde titel op rij. De voorsprong op de nummer twee FC Twente werd vergroot tot acht punten. De Tukkers kwamen zondag niet verder dan 1-1 bij FC Utrecht.

Feyenoord blijft de nummer vier van Nederland en voelt inmiddels de hete adem van PSV in de nek.

De Eindhovenaren, die zaterdag met 3-2 wonnen bij Go Ahead Eagles, zijn de Rotterdammers tot op een punt genaderd.

Het was wel Feyenoord dat in de beginfase van de wedstrijd het beste van het spel had. De eerste grote kans was ook voor de ploeg van trainer Ronald Koeman. Lex Immers volleerde in zeer kansrijke positie over na een voorzet van de opkomende Daryl Janmaat.

Tonny Vilhena kwam eerder ook gevaarlijk door vanaf de zijkant, maar zijn voorzet smoorde op een been van Ajax. Het gevaarlijkste moment in de beginfase voor het Feyenoord-doel was een vrije trap van Siem de Jong die echter niet verder kwam dan de muur.

Net op het moment dat Ajax meer grip op de wedstrijd leek te krijgen was er opnieuw een grote kans voor Feyenoord. Na een lange bal van achteruit legde Immers terug op Pellè, die een vrije schietkans had. Jasper Cillessen wist het schot van de Italiaan echter te keren.

Euforie

Na een half uur was het alsnog raak voor Feyenoord. Bruno Martins Indi leverde een prima voorzet af vanaf de linkerkant die door Pellè in de verre hoek werd gekopt: 1-0.

De treffer zorgde voor euforie in De Kuip en aangemoedigd door het publiek leek Feyenoord op zoek te gaan naar een grotere voorsprong. In de slotfase van de eerste helft lieten de Rotterdammers Ajax echter toch weer wat komen en dat leverde tegen de verhouding ook meteen de gelijkmaker op.

Het was basisdebutant Ricardo Kishna die een goede actie maakte binnen het zestienmetergebied en teruglegde op Kolbeinn Sigthorsson. De IJslander, die in het veld was gekomen voor de geblesseerde Bojan Krkic, tikte de 1-1 binnen.

Spaarzame uitbraak

De tweede helft was amper begonnen of Ajax leek ook de 2-1 te maken. Davy Klaassen stuurde de bal vanaf de rechterkant richting de kruising, maar via de binnenkant van paal kwam de bal terug het veld in.

Doordat Feyenoord wat slordig was in de laatste fase, duurde het tot de zestigste minuut alvorens de thuisploeg weer dichtbij een treffer was. Immers had de bal na een voorzet van Boëtius voor het inkoppen maar de Hagenaar stuurde de bal recht in de handen van Cillessen.

Feyenoord zette Ajax na rust wel vast op eigen helft, zonder echt grote kansen te creëren. Aan de andere kant vond Daley Blind bij een spaarzame uitbraak van Ajax het hoofd van De Jong. De captain kopte recht in de handen van doelman Erwin Mulder.

Elleboog

Twintig minuten tijd was het zowaar wel raak voor Ajax. Bij een scrimmage uit een corner was het Joël Veltman die de bal van dichtbij kon binnentikken: 1-2.

De onverwachte achterstand deed Koeman besluiten om met Mitchell te Vrede voorin meer lengte te brengen. De aanvaller kwam in het veld voor Ruben Schaken. Ook Jordy Clasie, die geel op zak had, ging naar de kant. Ruud Vormer kwam voor hem in de ploeg.

Feyenoord werd er niet beter van. Er was zelfs nauwelijks sprake van een slotoffensief. Pellè viel nog wel in negatieve zin op door een poging te doen om Veltman met de elleboog in het gezicht te raken.

Veltman: 'Elleboog Pellè niet pijnlijk, wel onnodig'

De Boer: 'Moest overal lezen dat we er niets meer van konden'

Koeman: 'Tekenend voor dit jaar'